Бебето на починалата  в болница "Шейново" родилка също е починало, съобщи БиТиВи.

Още от раждането си, при което майка му почина, бебето беше в много тежко състояние - със значителни увреждания на мозъка и без самостоятелно дишане.

Състоянието на новороденото беше резултат от влошаването на притока кръв и кислород от майката към плода, което е нарушило всичките му функции, обясниха по-рано от болницата.

Във II САГБАЛ „Шейново" е започнало детайлно разследване на смъртта на пациентка Надежда Димитрова Узунова, съобщават от болницата.

Припомняме, вчера 35-годишната родилка Надежда Димитрова Узунова почина в болница „Шейново", след като при постъпването си е развила картина на остър белодробен инцидент.

След трагичния инцидент е започнало своевременно разследване на медицинския случай от направения преглед в женска консултация на бременната до приемането й и извършването на цезарово сечение.

Ръководството на II САГБАЛ „Шейново" изказва своите искрени съболезнования и съпричастност към семейството на починалата пациентка.

За инцидента са уведомени ръководството на Столична община в лицето на Председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов - принципал на болницата, Министърът на здравеопазването - д-р Стефан Константинов и Директорът на Столичен регионален здравен инспекторат - д-р Костов. В течение на случващото се са още Софийска градска прокуратура и І-во РПУ, както и Катедра по съдебна медицина - гр. София, съобщават още от Шейново.

От дежурните лекари и акушери, свързани с този инцидент, са взети писмени обяснения, които ще бъдат разгледани на Медицински съвет днес. Болница „Шейново" очаква патологичните резултати от Катедра по съдебна медицина - гр. София и Софийска градска прокуратура. Когато те бъдат ясни, ръководството на болницата ще уведоми Столичния общински съвет и Министерство на здравеопазването, медиите и широката общественост.

Този случай ще бъде разгледан с максимална прозрачност за всички засегнати страни, за да бъдат взети необходимите и навременни мерки II САГБАЛ „Шейново" да продължи да прилага високи медицински стандарти на женското здраве у нас, казват в заключение от ръководството.

Междувременно директорът на болницата д-р Иван Костов заяви пред БТА, че се извършват няколко проверки в болница "Шейново" и ако има виновни за смъртта на починалата вчера родилка, ще бъдат наказани.

Проверки се извършват от полиция, прокуратура, изпълнителна агенция "Медицински одит", уточни той.

По думите му е извършена активна реанимация в продължение на 20 минути, но жената е изпаднала в клинична смърт. След пълен обем реанимационни процедури за кратко се възстановява сърдечната дейност на пациентката и същевременно е направено цезарово сечение, за да се спаси бебето. То е родено живо, реанимирано е и е транспортирано в Университетската болница по педиатрия, изтъкна д-р Костов като уточни, че не знае в какво състояние е новороденото.
Има съмнение за белодробна емболия при тази пациентка, но резултатите от аутопсията ще са готови след няколко дни, допълни лекарят.

Аутопсията на тялото вече е извършена, а резултатите ще бъдат оповестени след десетина дни, когато бъдат готови и допълнителните изследвания на пробите, съобщава БНР.

В Столичната полиция е образувано досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост, са казали пред националното радио полицейски източници. Информацията, постъпила в МВР, гласи, че 35-годишната Надежда Узунова е починала около 3.15 ч. през нощта, въпреки опитите на екипа да я спаси. Болница Шейново се намира в района на Първо РПУ, но случаят е поет от криминалистите в СДВР.