Има опасност две лекарства за диабетици да бъдат извадени от реимбурсния списък. За това алармира пред News.bg Марияна Александрова, председател на Национално сдружение „Диабет, преддиабет и метаболитен синдром". Става въпрос за медикаменти, съдържащи алфалипоева киселина. Те са необходими за лечението на диабетна невропатия.

Ако лекарствата бъдат извадени от позитивния списък, това ще засегне близо 15 000 диабетици, предупреди Александрова. Двата медикамента са в реимбурсния списък от близо 20 години, когато е започнал вносът им у нас и досега проблем с тях не е имало.

На 3 април тази година производителите са получили писмо от директора на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти към МЗ, в което се посочва, че стартира процедура за изваждането им от реимбурсния списък. Решението за премахването или оставянето за лекарствата в списъка трябва да бъде взето в 30-дневен срок.

Пациентските организации настояват двете лекарства да останат в позитивния списък, тъй като са единствените за лечение на началните стадии на диабетната невропатия. Стадиите на заболяването са пет, обясни Марияна Александрова. Първият и вторият стадий протичат без болка или слаба болка. Третият и четвъртият стадий протичат с рани, язви, болки. При петия обаче се стига до ампутации. Именно за да се намали броят на ампутациите и да се предотврати развиването на болестта до пети стадий от пациентските организации настояват лекарствата да не се вадят от реимбурсния списък.

Марияна Александрова посочи, че при около 138 души годишно са застрашени от ампутации на крайниците, вследствие на диабетна невропатия. Те са на възраст около 65 години.

Към настоящия момент НЗОК плаща част от сумата за двете лекарства с алфалипоева киселина. Те струват между 29 и 31 лева. При едното лекарство Здравната каса покрива 8 лева, а при другото 9 лева.

Притесненията на пациентите са, че когато дадено лекарство бива извадено от позитивния списък, лекарите спират да го предписват. Пациентите се нуждаят от тези медикаменти, тъй като лепенките за лечение на диабетни рани, които се използват в по-напредналите стадии, струват в пъти повече - около 80 лева, обясни Александрова.

Именно заради профилактиката и намаляване на риска от ампутации пациентските организации призовават двата медикамента да не бъдат изваждани от реимбурсния списък.

По-късно здравният министър Петър Москов обясни, цитиран от Дарик, че изваждането на лекарства от позитивния списък на НЗОК е вследствие от решение на цялата гилдия, която се занимава със заболяването.

Той смята, че пациентите няма нужда да се притесняват, при условие, че лекарите са казали, че въпросните медикаменти не трябва да се покриват от Здравната каса.

От своя страна заместникът му - д-р Бойко Пенков, смята, че сумата, която ще бъде спестена, може да достигне 7 млн. лева.