Софийският градски съд отново отложи заседанието по делото срещу Вальо Топлото, съобщава БГНЕС.

Причината този път е, че защитникът на бившия директор на "Топлофикация-София" Валентин Димитров е започнал работа на държавна служба и е прекратил работата си като адвокат.

Останалите мотиви на съда бяха, че вещите лица не са се явили, както и че банково-лингвистичната експертиза все още не е готова.

Отново отложиха делото срещу Вальо Топлото

Отново отложиха делото срещу Вальо Топлото

Заради липсващ писмен отговор от страна на "Топлофикация"

В съдебната зала Вальо Топлото се оплака, че няма пари, за да си наеме нов адвокат. По тази причина той помоли да му бъде назначен служебен, и по-конкретно Илиян Павлов, тъй като той бил запознат с водените срещу него дела.

Прокурорът по делото заяви, че е недопустимо съдът да плаща с държавни пари за лична защита. Бившият шеф на Топлофикация обаче обясни, че иска точно този адвокат, за да не се проточва делото.

Въпреки недоволството на държавния обвинител съдията уважи искането на Димитров и се разпореди при възможност именно Илиян Павлов да бъде назначен за служебен защитник на Димитров.

Следващото заседание на Софийския градски съд е насрочено за 27 юни.

Делото срещу Вальо Топлото без изгледи за скорошен край

Делото срещу Вальо Топлото без изгледи за скорошен край

Отложиха го за 29 октомври

Припомняме, сагата около Вальо Топлото започна през 2006 г., когато Димитров беше обвинен, че между 1999 и 2003 г. е нарушил валутното законодателство при извършването на сделки в Австрия за над 432 000 долара.

Първоначално той беше осъден на 14 години затвор. През 2012 г. обаче Софийският апелативен съд го оправда, след като прие, че няма заобикаляне на ЗОП при сключените договори с "Шибър", защото имало договорености на държавата с Европейската банка за възстановяване и развитие и със Световната банка, а търговете били проведени по правила на банките.

Година по-късно Върховният касационен съд върна делото на Софийския апелативен съд с мотива, че разплащането ставало с пари на "Топлофикация", а не на чуждите банки, което означавало, че Законът за обществените поръчки е трябвало да бъде спазен.

Вальо Топлото влиза в затвора, ВКС потвърди тригодишната му присъда

Вальо Топлото влиза в затвора, ВКС потвърди тригодишната му присъда

Решението е окончателно