Валентин Димитров, станал известен преди много години като Вальо Топлото, се оплака на съда, че в прессъобщенията до медиите има внушения.
Докато гледал сутрешните блокове тази сутрин, бившият ексшеф на "Топлофикация" София  чул съобщение, че днес ще се гледа делото му за "съмнителни сделки". Именно този израз се оказа трън в очите на подсъдимия.

Съдията по делото обаче контрира Димитров, като му поясни, че информацията до медиите е такава, каквато е и в обвинителния акт и не съдържа никакви съждения. От друга страна, журналистите биват осведомявани за всички дела с обществен интерес, какъвто е и процесът срещу Топлото.

В обвинителния акт се твърди, че в периода 20 октомври 1999 г. - 25 юни 2003 г. на територията на град Куфщайн, Австрия, в условията на продължавано престъпление, Димитров като физическо лице, е извършвал финансови сделки, в нарушение на валутното ни законодателство. Предоставените от него финансови кредити и сделки с ценни книжа са на обща сума 432 581 щатски долара и 2 565 643 евро.

Димитров е обвинен и в това, че за периода 26 януари 2004 г. до 17 юли 2006 г. в София отново е нарушил валутните закони, като в качеството си на управител на фирма Про Марк ЕООД, не е декларирал пред БНБ за нуждите на статистиката на платежния баланс множество сделки. Общата им стойност възлиза на 8 220 401 евро.

И на днешното заседание съдът продължи да търси истината около посочените от обвинението суми и техния произход. Разпитан бе свидетелят Красимир Георгиев. В периода 2004-2006 г. той превеждал парични суми по банкова сметка на Димитров в Австрия. Преводите са извършвани въз основа на сключен договор за заем между дружеството Ледербел, на което Георгиев бил директор. Двамата подписали документ, с който Георгиев поел ангажимента да преведе 450 000 евро заем със съответна лихва на Вальо Топлото.

Въпросните пари са декларирани пред съответните власти по счетоводен път, но не у нас, тъй като не дейността му се реализирала извън граница. "Не съм предполагал, че може това да е предмет на днешния разговор", коментира свидетелят. Георгиев не разясни с каква обосновка е отпуснал заема и какво му е дало сигурност, че парите ще му бъдат върнати. Той обаче подчерта, че се чувствал сигурен тогава, че отпуска парите с търговска цел. За дружеството на Димитров Про Марк ЕООД знаел, че е занимава с операции с ценни книжа.

След разпита на свидетеля, съдът прецени, че обстоятелствата по делото не са изяснени и насрочи дата за следващо заседание на 14 април от 13,30 ч.