Върховният административен съд потвърди злоупотреба с господстващо положение на Националната здравноосигурителна каса. Това съобщиха от пресцентъра на Комисията за защита на конкуренцията, цитирани от БНР.

През юли 2010 г. КЗК установи, че НЗОК е нарушила забраната за злоупотреба с господстващо положение, като е налагала на аптеките цени при продажба на лекарствени продукти от Лекарствения списък на Касата.

За нарушението Комисията наложи имуществена санкция на НЗОК от 30 000 лв. Производството бе образувано по искане от Българския фармацевтичен съюз.

Проучването на КЗК е установило, че в периода 1 февруари 2008 г. - 1 юни 2009 г. НЗОК едностранно е определяла значително по-нисък максимален размер на надценките на лекарствени продукти, частично заплащани от НЗОК, които аптеките могат да заложат при формиране на своите продажни цени.

Извършеното е в отклонение на определения с Наредба максимално допустим размер на надценките на лекарствените продукти при продажбата им на дребно, се посочва в позицията на КЗК.

Върховният административен съд отбелязва, че Касата чрез монополното положение упражнява натиск за определяне на цените на дребно. Решението на ВАС е окончателно.