Върховният административен съд е отхвърлил жалбата на Камарата на частните съдебни изпълнители срещу постановление на правителството "Орешарски".

Камарата обжалваше действията на министъра на правосъдието и на правителството по постановление № 215/24.07.2014 г, с което се забранява на частните съдебни изпълнители да събират такса от тези длъжници, които са изплатили заемите си в срока на доброволното изпълнение.

Според изчисленията става въпрос за няколко десетки милиона лева на година, които се плащат от гражданите, извън лихвите и дълга им.

Предложение за уеднаквяване регламентацията на събираните от държавните и частните съдебни изпълнители такси за изпълнение в случаите на плащане в срока за доброволно изпълнение бе направено и от Върховния касационен съд през април месец.

ВАС и отхвърлил жалбата на частните съдебни изпълнители и тричленният съдебен състав е постановил, че с действията си кабинетът защитава интереса на гражданите за сметка на събирачите на дългове.

Решението на ВАС не е окончателно и подлежи на обжалване пред петчленен съдебен състав в 14-дневен срок.

Заради друго решение на ВАС към момента ЧСИ-та продължават да събират такси и от длъжниците, които са погасили своите задължения в периода на доброволното изпълнение. Дали това ще продължи и занапред, зависи от окончателния изход по делото.