Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени формулата за дялово разпределение на топлинна енергия в сгради - етажна собственост, съобщиха от ВАС.

Решението е от 13 април 2018 г. В него се осъжда министъра на енергетиката Теменужка Петкова да заплати общо 870 лева разноски на гражданина, подал жалбата. Петкова трябва да плати и на още четири физически лица, чиито жалби са били присъединени към делото.

Обмислят промени в законодателството за такса сградна инсталация

Обмислят промени в законодателството за такса сградна инсталация

С отмяната на такса сградна инсталация се зае и омбудсманът Мая Манолова

Експерти тълкуват, че сегашните методи на изчисление на такса "сградна инсталация" може да се окажат незаконни.

Съдът на ЕС тълкува дали "такса сградна инсталация" е законна

Съдът на ЕС тълкува дали "такса сградна инсталация" е законна

Законно ли се начисляват сметки за непоискана доставка на топлинна енергия?

Съдът приема, че: "Методиката (Приложение 1 към Наредба 16-334 от 6 април 2007) за дялово разпределение на топлинна енергия в сгради - етажна собственост е приета в резултат на допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила, неясна е по отношение на част от параметрите в нея. Първоинстанционният състав на ВАС приема също, че с приложението й не се постига законовата цел, заложена в чл. 155, ал. 2 от Закона за енергетиката, а именно - на потребителите да се фактурира консумираната топлинна енергия въз основа на действителното им потребление".

Манолова е недоволна от ВКС, ощетил гражданите за "сградната инсталация"

Манолова е недоволна от ВКС, ощетил гражданите за "сградната инсталация"

Решението на ВКС е необосновано и несправедливо спрямо българските граждани

Съдът се е съгласил с твърденията на жалбоподателите, че е допуснато противоречие между Директивата за енергийната ефективност № 2012/27 на ЕС и разпоредби от Закона за енергетиката.

Възраженията на жалбоподателите са, че чл. 9 и 10 от директивата изисква фактуриране на действителното потребление на енергията. Това задължава държавите от ЕС да въведат прозрачни правила за разпределение на разходите за потребление на топлинна енергия или топла вода в сгради.

Протест обсади Съдебната палата срещу „такса сградна инсталация“
Обновена

Протест обсади Съдебната палата срещу „такса сградна инсталация“

ВКС решавал граждани на ЕС ли сме, или на Топлофикация

Целта е да се осигури прозрачно и точно отчитането на индивидуалното потребление. По този начин потребителите могат да регулират потреблението си на енергия.

"Потреблението от отделните клиенти в сграда - етажна собственост на топлинна енергия, отдадена от сградната инсталация се определя по изчислителен път, но въпреки това разпределеното индивидуално потребление ще е по-близо до действителното тогава, когато определеното общо количество топлинна енергия, отдадена от сградната инсталация е максимално близко до действителното", пише в решението на съдиите от ВАС.

Според върховните съдии, въпреки измененията и допълненията на Закона за енергетиката, направени с параграф 23 от Закона за енергийната ефективност, методиката остава непроменена заради подзаконовата нормативна уредба.

Решението на 3-членния състав на ВАС може да се обжалва пред 5-членен съдебен състав в 14-дневен срок от съобщението до страните.

Припомняме, по-рано през деня енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че в подопечното й ведомство обмислят промяна в Закона за енергетиката относно такса сградна инсталация.