Петчленнен състав на Върховния административен съд отмени решението на ВСС относно наложеното наказание на съдия Тодорова и върна делото на Съвета за ново произнасяне за вида на дисциплинарното наказание, с конкретни указания за приложението на закона.

Припомняме, тя беше отстранена на 12 юли миналата година заради забавянето на мотивите към две дела, докато магистратът беше съдия в Софийския градски съд.

Пет месеца преди това съдийката заведе дело за клевета срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който многократно в публичното пространство лансираше идеята, че Тодорова е „покровител на мафията".

Петчленен състав на Върховния административен съд обяви своето решение по дело, свързано с жалбата на съдия Мирослава Тодорова относно това дали е получила справедлив процес от безпристрастен и независим орган, каквито са изискванията на чл.6 от Европейската конвенция за защита правата на човека.

В мотивите си съдът констатира, че това оплакване е неоснователно.

Петчленният състав на ВАС е приел още, че дисциплинарния състав на Висшия съдебен съвет не е нарушил съществено правото на защита на съдия Тодорова.

Съдът казва, че касационната жалба на бившия председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова е основателна и в частта, с която се индивидуализира наказанието. Според ВАС наказващите са нарушили материалния закон и принципа на съразмерност при определяне на наказанието. Така най-тежкото наказание „дисциплинарно освобождаване от длъжност" се оказва несъразмерно с извършеното нарушение на Закона за съдебната власт.

Дисциплинарно наказващия орган и съдът не са се съобразили с тежестта на извършеното единствено нарушение и обстоятелствата, при които е било реализирано. Това са личната (на съдия Тодорова) и общата най-голяма натовареност на съдиите в Софийския градски съд, спрямо останалите съдилища от същия ранг.