Във Върховния административен съд е постъпила жалбата Сергей Станишев срещу Решение на Централната избирателна комисия за местните избори (ЦИКМИ) относно назначаването на общински и секционни избирателни комисии.

Вчера - 25 август, лидерът на БСП внесе жалбата в ЦИКМИ с молба тя да бъде депозирана във ВАС.

Според председателя на ВС на БСП, незаконосъобразен е текстът (записан в скобите на т. І. 1 от решението на ЦИКМИ), в който се изброяват парламентарно представените политически партии и коалиции в 39-то Народно събрание.

Жалбоподателят твърди, че разпоредбата противоречи на § 37 от Закона за изменение и допълнение на Закона за местните избори (ЗМИ), с който се създава § 1 а - "парламентарно представена в смисъла на ЗМИ е тази партия, която притежава законна регистрация и има парламентарна група и достатъчен брой депутати, за да образува парламентарна група".

В жалбата пише: •Българската социалистическа партия има 31 народни представители, налице е възможност да образува парламентарна група, поради което трябва да бъде считана за парламентарно представена партия по смисъла на Закона за местните избори.•