Върховният административен съд въвежда нови правила за провеждане на откритите съдебни заседания с цел ограничаване на COVID - 19.

Мерките ще влязат в сила от 18 януари 2021 г. и се очаква да ограничат струпването на хора и взаимодействието между отделните потоци.

При сега действащия график на делата и наличието само на три заседателни зали във ВАС, практически е невъзможно да бъде ограничен контактът между съдиите, съдебните служители и участниците по делата на 28-те постоянни тричленни състави на съда, поясняват от ВАС

Съгласно новия график от средата на януари всеки постоянен тричленен състав на ВАС ще заседава веднъж на две седмици с двоен доклад, което ще позволи оптималното използване на съдебните зали в заседателните дни. След провеждането на откритите съдебния по делата, насрочени в съответния час ще се извършва пълна дезинфекция и проветряване на съответната съдебна зала. Участниците по делата, насрочени в съответните часове ще бъдат допускани в сградата на ВАС непосредствено преди съдебното заседание.

"Бих искал изрично за подчертая, че новите правила няма да доведат до забавяне в разглеждането на делата, тъй като насрочените за разглеждане дела в незаседателна седмица на съответните състави, ще бъдат пренасрочени за допълнителните заседателни часове на съставите в предходната или следващата седмица", обясни председателят на ВАС Георги Чолаков.

Вече има изготвен график за провеждането на откритите съдебни заседания на постоянно действащите тричленни състави за периода 18.01.2021 год. - 23.04.2021 г. Той е публикуван и на сайта на ВАС.

Новият график ще доведе до намаляване на броя на присъстващите в залите лица, като едновременно с това гарантира, че няма да има забавяне в разглеждането на административните дела.