„Мислех, че съдът ще вземе предвид доказателствата. Явно може би октоподът има сериозно влияние навсякъде".

Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, помолен от news.bg да коментира вчерашното решение на Софийския апелативен съд, който пусна петима от октоподите.

Той подчерта, че е спокоен и убеден за доказателствата, които разследващите са предоставили на съда.

Попитан дали се притеснява, че пуснатите от ареста могат да окажат натиск върху бизнесмени, които са щели да свидетелстват срещу Алексей Петров и групата му, Цветанов отговори:
„Всичко е възможно. Съдът е определил правилата на играта да бъдат такива".

Той подчерта, че акцията е обсъдена с ЕК и евроатлантическите ни партньори, които са казали, че доказателствата на МВР са достатъчни и категорични.
„Надявам се, че добрите съдии са много повече от лошите съдии, добрите полицаи са много повече от лошите полицаи, добрите прокурори са повече от лошите прокурори", подчерта още вътрешният министър.

В същото време премиерът Борисов бе лаконичен относно вчерашното решение на САС, който пусна петима от групата на Октоподите.

Пред ВСС поех ангажимент да не коментирам действията на съда. Така са преценили, така са действали, каза той в кулоарите на парламента.

Това че и на тази инстанция има задържани, оначава, че има събрани достатъчно годни доказателства, смята Бойко Борисов.

Според него има достатъчно време в хода на производството да бъдат събрани категорични доказателства срещу освободените.

По повод думите на Алексей Петров за съществуването на банков картел, премиерът заяви "Банковата система по никакъв начин не е подчинена на правителството и ние нямаме никакъв инструмент".

Според него ако лихвите бъдат намалени, има опаснот да бъдат фалирани банки.

Вътрешният министър Цветанов призна още, че октоподът се е сраснал и с МВР. Помолен да коментира думите на адвоката на Алексей Петров - Васил Василев, че с изказванията си колко години затвор трябва да получи Алексей Петров, указва натиск върху решението на съда, Цветанов каза: „Разбирам тезата на адвокатите".

Вътрешният министър е категоричен, че в случая с акция „Октопод" е омаловажена работата на МВР. Цветанов е доволен, че и днес има лица, които са готови да свидетелстват за йерархично изградената престъпна група, ръководена от Алексей Петров.
Радвам се, че и той също се съгласи за решението на съда да остане в ареста, с което признава частично това, което ние бяхме събрали като доказателства, каза още Цветан Цветанов.
Не предполагахме, че ще бъдат пуснати другите лица, заяви още той и допълни: „По-притеснителното е, че може би октоподът е проникнал във всички нива".

Попитан дали престъпленията, в които е обвиняван Петров са част от задачите му на агент под прикритие, силовият министър коментира: „Всеки един служител, каквито и задачи да изпълнява, трябва да спазва конституцията и законите на страната".

Цветанов е категоричен, че няма задачи, които да дават право на Алексей Петров дори и като внедрен агент да изнудва хора, да заплашва хора с оръжия и да изземва фирми. Според вътрешния министър дейността на агентите под прикритие е добре регламентирана.

Помолен да коментира позицията на Алексей Петров, че арестът му е лична атака на Цветанов срещу бившата барета, министърът на вътрешните работи изтъкна: „Аз смятам, че ако питате представители на „наглите", ще кажат, че арестът им е лично мое отношение към тях, ако питате  и тези, които бяха задържани тази нощ за наркоразпространение, също може би ще кажат, че всичко това е насочено лично срещу тях".

„Аз не очаквам някой от задържаните, включително и Алексей Петров, да имат някакво друго отношение или добри чувства към мен", посочи Цветан Цветанов.