Възобновява се делото за блъснатата от гръцки студент ученичка Катерина Матеева в Пловдив. Главният прокурор Сотир Цацаров настоява Апелативният съд в града под тепетата да се произнесе дали присъдата, която окръжният съд е наложил на Христос Боскос и Васил Калев, не противоречи на закона.

Искането на обвинител номер 1 бе подкрепено от апелативния прокурор Росен Димов, който попита, цитиран от кореспондента на БГНЕС: "Възможно ли е законът да е толкова несправедлив? Възстановени са щетите по изграждането на разрушената спирка, а се отказват пари за лечение на невинно пострадалото момиче".

Апелативният съд днес изслуша пледоариите на прокуратурата и защитника на Христос Боскос - адвокат Генчо Димов. Магистратите трябва да се произнесат до един месец.

Припомняме, че катастрофата стана на 14 май 2014 г. посред бял ден. Боскос шофирал с 98 км/час, когато бил засечен от пловдивчанина Васил Калев, който правел неразрешена маневра. За да избегне челен удар, студентът насочил колата към автобусната спирка, където в момента се намирала 16-годишната Катерина. Ученичката оцеля като по чудо. Тя обаче претърпя редица операции. Ще се наложи да претърпи и нови интервенции, тъй като отново има проблеми.

Две инстанции в Пловдив гледа делото, като втората - Окръжният съд, призна за виновни двамата обвиняеми. Той обаче им наложи само административни глоби и ги освободи от наказателна отговорност.

Първата инстанция прие искането на семейството на пострадалото момиче да се заплати сумата от 12 500 лв., с която да бъдат възстановени средствата за лечение. На втората инстанция обаче съдът отмени това решение. След последвалите граждански протести главният прокурор върна делото с искане за ново разглеждане.

Апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов коментира, че случаят е един от многото за пътнотранспортни произшествия, с които в момента правосъдието се сблъсква и справедливостта е нарушена. От прокуратурата вярват, че решението на казуса, придобил известност като случая "Кари", може да повлияе на съдебната практика.