Ветеринарни лекари ще извършват преглед на закланите агнета във фермите, съобщават от Министерство на земеделието и БАБХ.

Стопаните на дребни преживни животни, които извършват клане във фермите си за предстоящите Великденски празници и Гергьовден, трябва строго да спазват общите структурни и хигиенни изисквания.

Клане трябва се извършва само във ферми, регистрирани като животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД).

Допуска се клане само на дребни преживни животни, собственост на фермера. Месото е предназначено единствено за лична консумация на купувача.

Агнешкото е достатъчно за празниците

Агнешкото е достатъчно за празниците

Позицията на търговските вериги е манипулативна

Собственикът на фермата, в която се извършва клане, ще трябва да уведомява ОДБХ най-малко 24 часа преди клането, за да бъде осигурен официален ветеринарен лекар, който да извърши преглед на закланите агнета.

При клане във фермата, персоналът е задължен да спазва всички санитарно-хигиенни изисквания, както и да използва лични предпазни средства.

Фермерите трябва да гарантират изпълнението на общите структурни и хигиенни изисквания към обектите, които произвеждат храни. Те представлява солидна основа, която осигурява производството на безопасни за потребителя храни.

Клането във фермите трябва да се извършва в отделно обособено за целта място, което се състои от най-малко две помещения или от едно помещение, в което ясно са разграничени две зони - за "мръсни" операции и т.нар. "чиста" зона. Всички повърхности в помещението и инвентарът за клането на животните да са с ненарушена цялост и да позволяват измиване, почистване и дезинфекция, наклонът на пода да позволява лесно оттичане на водите.

Прокуратурата прати БАБХ да провери дали не ни продават ярешко вместо агнешко

Прокуратурата прати БАБХ да провери дали не ни продават ярешко вместо агнешко

До 24 април чака отчет от Агенцията по храните

Всички помещения от фермата, в които се борави с храни (в конкретния случай месо) трябва да се поддържат чисти и редовно да се измиват и дезинфекцират, за да не се допусне замърсяване на агнешкото месо с остатъци от извършваната дейност, прах и други.

С цел гарантиране на безопасността на добитото месо, закланите животни трябва да се предават от фермера на крайния потребител без забавяне.

Всеки фермер трябва да гарантира че безопасността на храните не е застрашена и по този начин осигурява високо ниво на защита на потребителя.

Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) в цялата страна изготвят списъци на фермите, от които гражданите ще може да закупуват заклани агнета за лична консумация. Списъците ще бъдат поставени на видно място в сградите на ОДБХ.