Ветеринарният лекар, който е поставил ваксините на кучето Рая, да бъде лишен да упражнява професията за три месеца, това ще предложи Областната комисия по контрол и професионална етика в Добрич на ръководството на Българския ветеринарен съюз.

Решението е взето по време на заседание на комисията този четвъртък, заяви пред bTV председателят на комисията д-р Ангелин Георгиев.

Според експертите д-р Иван Хорозов от Тервел е сложил ваксини на кучето, без да има право да упражнява ветеринарна дейност към онзи момент. С тези си действия той е уронил престижа на професията и е нарушил Кодекса за добра ветеринарномедицинска практика.

Решението на областната комисия по етика ще бъде изпратено до ръководството на Българския ветеринарен съюз, а решението за наказанието ще бъде взето от председателя на съюза.

Кучето Рая бе спасено след призив на актьора Жан-Клод Ван Дам в интернет. Четириногото бе изнесено нелегално от България за Норвегия и имаше опасност да бъде евтаназирано от властите в скандинавската страна заради нередовни документи.