1356 процедури ин витро е финансирал фондът за асистирана репродукция от началото на годината досега, съобщи здравният министър Стефан Константинов.

Общата сума на тези процедури е 6,4 милиона лева. До края на годината се очаква да бъдат финансирани още около 3 000 процедури. По предварителни данни на фонда през тази година са се родили около 400 деца, а 300 са успешните бременности към момента, съобщи още Константинов.

Той участва в официалното представяне на сайта на фонда www.far-bg.org, чрез който вече могат да се правят проверки за това дали кандидатстващите имат одобрение за финансирането на ин-витро процедури. Жените могат да проверят докъде са стигнали документите им чрез въвеждане на входящия номер на подадените от тях молби.

Според здравното министерство он-лайн регистърът ще подобри контрола над процедурите и над средствата за тях, които дава държавата.

Стефан Константинов съобщи още, че в момента се изработва регистър на ражданията и че се очаква той да заработи от първи януари. 28 000 лева ще струва изработката на този регистър - толкова е спечелилата обществената поръчка оферта, съобщи Константинов. Предвижда се на географска карта всяко раждане да се отбелязва и информацията непрестанно да се обновява.

Шефът на Фонда за асистирана репродукция доктор Николай Лалев каза, че има бариера за клиниките, с които фондът работи - клиники, които имат успеваемост под определено ниво, нямат право да сключват договори с фонда. Това гарантира, че всяка клиника, която има договор с фонда, притежава необходимата успеваемост, за да работи с обществени средства, подчерта Лалев.

Той добави, че и за следващата година - 2012-та, ще действа този регламент, така че с клиники, които нямат успеваемост няма да се сключват договори.
От пациентските организации изказаха поздравления към фонда на здравното министерство и изтъкнаха, че сайтът е изключително полезен.

Те съобщиха, че за година и половин са създадени фондове ин витро на местно ниво и като примери посочиха Благоевград, Бургас, Стара Загора и др.

По повод случая Пазарджик министър Константинов оповести резултатите от проверката на регионалната здравна инспекция. Според нея са допуснати груби пропуски във воденето на документацията. Взетото решение от лекаря е било неправилно. Според рапортите доктор Симеон Атев е имал неадекватно, непрофесионално поведение и бил под въздействие на алкохол.

„Предложих да започне дисциплинарно производство и поведението му да бъде разгледано от етичната комисия", съобщи министър Константинов и добави, че е сезирана Окръжна прокуратура Пазарджик. Деянието е тежко, институциите, които се занимават със случая са тежки. Надяваме се на тяхното решение", каза Константинов.