Върховният касационен съд ще разгледа днес делото срещу Цветан Цветанов за неизпълнение на служебни задължения, по което срещу него е постановена присъда от 4 години затвор.

Припомняме, Цветанов беше признат  за виновен по обвинение за неизпълнение на служебните му  задължения с цел осуетяване на наказателно преследване, като е отказал използване на СРС-та.

Бившият вътрешен министър е  поставил шест пъти резолюция "Не" за прилагане на специални разузнавателни средства срещу тогавашния шеф на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров.
Делото стигна до ВКС след жалба на Цветанов срещу решението на Софийския административен съд, с което той бе признат за виновен за неизпълнение на служебните си задължения.

Софийският градски съд постанови по делото присъда от 4 години лишаване от свобода при  първоначален "общ" режим.
На 9 февруари Софийският апелативен съд потвърди изцяло присъдата на първата инстанция.

По същото дело на Цветанов е  наложена забрана за заемане на  длъжности в държавната администрация за срок от 5 години.

Разпределението на делото беше направено пред медиите като демонстрация за спазване на случайния принцип при възлагането на делата.

За съдия - докладчикът бе избрана  Татяна Кънчева, която е председател на второ наказателно отделение. Другите изтеглени бяха Жанина Начева и Бисер Троянов.
Час по-късно Троянов си направи отвод с мотива, че е бил член на Централната избирателна комисия от гражданската квота на ГЕРБ.