Магистратите от ВКС потвърдиха решението на Военно-апелативния съд, с което се оправдава бившия министър на отбраната Николай Ненчев и бившия директор в МО Венислав Цанов, съобщиха от Върховния касационен съд (ВКС). Решението не подлежи на обжалване.

Делото е образувано по касационен протест срещу въззивното решение на Военно-апелативния съд. С него е изцяло потвърдена присъдата на Софийския военен съд.

Ненчев се забавлява с делата срещу себе си

Ненчев се забавлява с делата срещу себе си

Смята, че с договора с руската РСК МиГ няма да получим нито парите, нито ремонтирани двигатели

С нея подсъдимите Венислав Цанов и Николай Ненчев са признати за невинни за извършено престъпление по служба. То се изразява в неизпълнение на служебни задължения, произтичащи от Закона за обществените поръчки (ЗОП). От това неизпълнение на служебни задължения са настъпили значителни вредни последици за военното министерство, но по това обвинение те са оправдани.

В съдебно заседание представителят на Върховната касационна прокуратура не поддържа подадения касационен протест, докато съдиите на ВКС приемат, че протестът е неоснователен.

Върховните съдии не приемат за съществено нарушение на процесуалните правила провеждането на две тайни съвещания от въззивния съд.

Засекретиха протоколите от делото срещу Ненчев

Засекретиха протоколите от делото срещу Ненчев

Делото продължава с изслушване на свидетели

Върховните съдии подчертават, че съдът е постановил въззивно решение, а не нова присъда. В мотивите им пише: "Времето, продължителността за провеждане на тайно съвещание, не е ограничено с определен срок, поради което произнасянето на друга дата, различна от проведеното по делото последно заседание, в случая не би могло да се счете за нарушение на закона". Различна е хипотезата при постановяване на присъда.

Относно нарушението на Закона за обществените поръчки - възложителят трябва да обяви класирането и участника, определен за изпълнител на поръчката, от ВКС не са установили да има подобно решение от подсъдимия Цанов. Това решение е трябвало да бъде произнесено между 19 декември 2014 г. (когато комисията е прeдала протокола) до 05 януари 2015 г., когато според обвинението подсъдимият Цанов е трябвало да издаде мотивирано решение.

С това си бездействие той обаче не е нарушил разпоредбата, поради което и не е налице неизпълнение на служебни задължения, пишат от ВКС. Мотивът на съда е, че разпореждането се издава 5 работни дни "след приключване на работата на комисията". Според ЗОП комисията приключва своята работа с приемане на протокола от възложителя.

В ЗОП и в Правилника за приложение към него, действали към декември 2014 г., законодателят не е предвидил точно определен срок, в който възложителят да има задължението да се произнесе по представения му доклад от комисията, като го приеме или откаже да го приеме. Такъв срок не е регламентиран и във Вътрешните правила на МО.

На 26 януари 2015 г. подсъдимият Цанов е приел протокола на комисията и ден по-късно е издал мотивирано решение за обявяване на класирането на изпълнителя.

Подсъдимият Цанов не нарушил и чл. 74, ал. 1 от ЗОП (отм.). По този член възложителят сключва договор за обществена поръчка с участника, класиран от комисията на първо място и определен за изпълнител. "След като подсъдимият се е запознал с постъпилото на 23 януари 2015 г. писмо от класираното от комисията на първо място еднолично дружество "Лортън" с причините, поради които участникът се е отказал от процедурата за възлагане на обществена поръчка, и с окончателния протокол от 24 януари 2015 г. на комисията за класиране на участниците, той правилно и в съответствие с разпоредбата на чл. 74, ал. 1 от ЗОП (отм.) е определил за изпълнител и сключил договор със следващия класиран участник в процедурата - "Интендантско обслужване" ЕАД (ИО)", пише в съдебното решение.

Съдебният състав на ВКС пише в мотивите си, че конкретния казус не са настъпили значителни вредни последици. Държавното обвинение е приело, че са причинени на МО вреди в размер на 259 773,78 лв., платени на "Интендантско обслужване" ЕАД. Това е разликата в ценовите предложения на "Лортън" и ИО.

Според върховните съдии факт е , че "Лортън" ЕООД са предложили оферта с най-ниска цена, но е и безспорно установено, че са се отказали от участие в процедурата. Разликата в цените не може да бъде приета като нанесена вреда на МО от възложителя, тъй като определянето на "Интендантски обслужване" ЕАД за изпълнител по обществената поръчка е станало при спазване на нормите на ЗОП (отменени).

Прокуратурата привика Ненчев за дрехите за армията, той спокоен

Прокуратурата привика Ненчев за дрехите за армията, той спокоен

Ненчев сподели, че няма нищо обезпокоително в днешното

От ВКС определят като неоснователни твърденията на прокуратурата за извършено престъпление и от подсъдимия Ненчев като министър на отбраната, който съзнателно да е допуснал негов подчинен да наруши служебните си задължения.

С Решение № 52/23.04.2018 г. по наказателно дело № 56/2018 г. тричленен състав на ВКС оставя в сила въззивното решение от 11 декември 2017 г. по в.н.о.х.д. № П-51/2017 г. на Военно-апелативния съд, поясняват от съда.

Припомняме, на 25 ноември 2016 г. бившият военен министър Николай Ненчев се сдоби с второ обвинение - за униформите в армията. Първото беше за изтребителите МиГ-29.

Обвинението гласеше, че в качеството му на длъжностно лице - министър на отбраната през периода от 19 декември 2014 г. до 26 януари 2015 г. в София в съучастие като подбудител, умишлено склонил извършителя - Венислав Цанов, директор на Дирекция "Инвестиции в отбраната" - МО, да извърши престъпление по служба.
Цанов като възложител на процедура за обществена поръчка за доставка на униформи за военнослужещи, не изпълнил задълженията си, от което са настъпили значителни вредни последици за Министерство на отбраната в размер на 259 773 лева.

С Решение № 100/20.10.2014 г. е открита процедура за обществена поръчка с предмет: "Сключване на рамково споразумение по обособени позиции за доставка за военно полево облекло. На 11 август 2014 г. със заповед на служебния министърът на отбраната Велизар Шаламанов в кабинета "Близнашки", е определил Цанов за възложител на обществената поръчка.