Недопустима е касационната жалба на бившия пътен полицай Сашо Тръпков, заснет през 2014 г. да взема пари от спрян за проверка шофьор. Това приеха магистратите от Върховния касационен съд (ВКС).

Тричленният състав на ВКС оставя без разглеждане касационната жалба от адвоката на Тръпков срещу решението от 27 февруари 2019 г. на Софийския апелативен съд (САС. Съдебният състав на ВКС прекратява производството по делото. Решението не подлежи на обжалване. 

Условна присъда за катаджията Сашо Тръпков

Условна присъда за катаджията Сашо Тръпков

Сашо Тръпков ще обжалва присъдата си

Делото във ВКС е образувано по жалба, подадена от защитника на подсъдимия Сашо Тръпков срещу решението на САС, с което е потвърдена присъда от 16 март 2018 г. по н.о.х.д. № 3890/2015 г. на Софийския градски съд.

По това дело подсъдимият е признат за виновен като длъжностно лице - катаджия за извършването на документно престъпление. Той написал фалшиво известие за глоба с фиш. За това е осъден условно на 1 година "лишаване от свобода", чието изтърпяване е отложено за срок от 3 години. С тази присъда той няма право да заема длъжност в държавна или обществена организация за срок от 3 години

Принудително водят в съда свидетел срещу подкупния катаджия Тръпков

Принудително водят в съда свидетел срещу подкупния катаджия Тръпков

На следващото заседание в края на март

Тръпков е осъден и за това, че поискал подкуп, за да не извърши действия по служба. И по това обвинение има условна присъда, но тя е в 3-годишен срок с 5 години изпитателен срок и глоба от 2000 лв. И по това обвинение Тръпков няма право да заема длъжност в държавна и или обществена организация за срок от 3 години.

Общата присъда по двете обвинения е условно наказание "лишаване от свобода" за срок от 3 години, отложено за срок от 5 години и "глоба" от 2000 лв. както и "лишаване от право да заема длъжност в държавна или обществена организация" за срок от 3 години.

Мотивите на ВКС за това, че жалбата е процесуално недопустима, защото в този си вид не позволява извършването на касационна проверка.

"Пределите на тази проверка се предопределят от обжалващата страна чрез посочване на касационните основания, на които тя се позовава, на данните, които смята, че ги подкрепят, и на искането, което се прави (чл. 351, ал. 1 от НПК). Жалбата от защитника на Сашо Тръпков е постъпила на 17.05.2019 г. и тя не отговаря на изискванията по чл. 351, ал. 1 от НПК. В нея няма посочено касационно основание, нито доводи, които да го подкрепят", се казва в решението на съда.

Адвокатът е подал допълнение към депозираната бланкетна жалба във ВКС, с което за пръв път прави опит да посочи както касационни основания, на които се позовава, така и да изложи данни в тяхна подкрепа. Това е станало след изтичане на преклузивния срок. Касационните основания не могат да бъдат релевантни извън срока на обжалване. 

Тричленният състав на ВКС подчертава в мотивите си, че подадената жалба не съдържа никакви конкретни оплаквания и не дава възможност да се провери основателността на общо изразеното недоволство от постановения въззивен съдебен акт.

Твърдението, че атакуваното въззивно съдебно решение е неправилно и отправената молба то да бъде отменено не може да обоснове задължение на касационната инстанция да направи цялостен негов преглед и да провери законосъобразността му при липса на посочени конкретни нарушения. В мотивите на решението на ВКС пише: "В настоящия случай основанията по чл. 348, ал. 1 от НПК са заявени значително време след изтичане на срока за обжалване и поради това жалбата на подсъдимия не може да получи отговор по същество", пишат от ВКС. 

Припомняме, на 18 ноември 2014 г. директорът на СДВР разпореди да започне дисциплинарно производство срещу служителя на столичната Пътна полиция. Той бе заснет във видеоклип как взима подкуп от спрян за проверка шофьор. Видеозаписът беше разпространен в интернет и медиите.

На 6 октомври 2015 г. официалното обвинение срещу Тръпков за взетите 30 лева подкуп бе внесено в съда. Софийска градска прокуратура внесоха обвинителен акт срещу Сашо Тръпков, държавен служител в МВР, отдел "Пътна полиция" при СДВР.

Според магистрати, Тръпков спирал предимно джипове.

Тръпков се призна за виновен.

За някои от заседанията се наложи свидетели да бъдат водени принудително в съда, защото многобройните заседания се отлагаха.