Върховният касационен съд (ВКС) потвърди доживотния затвор на Дилян Бетев, който хвърли смъртоносно малолетния си син от мост край Габрово, съобщиха от ВКС.

Инцидентът стана в началото на юли 2019 г.

Баща уби детето си в Габрово

Баща уби детето си в Габрово

Психолог помогна на бащата, надвесен на моста

Решението на тричленния състав на ВКС не подлежи на обжалване. Във ВКС е получено уведомление от прокурор за предприети действия по изпълнение на наложеното от съда наказание.

Делото е образувано по жалба на подсъдимия Дилян Бетев срещу въззивното решение, което потвърждава присъдата по наказателното дело. По първоначалната присъда той е признат за виновен, че при условията на опасен рецидив, умишлено умъртвил малолетния си рожден син. Убийството е предумишлено. Наложено му е наказание "доживотен затвор" и 200 000 лв. за причинените неимуществени вреди на гражданския ищец.

Бащата, убил детето си пледира, че присъдата е несправедлива и иска да се намали на 20 години "лишаване от свобода".

Тричленният състав на ВКС не споделя изложените в жалбата твърдения за пропуски при индивидуализиране на наказателната отговорност на подсъдимия.

Според върховния съд магистратите от въззивния съд са спазили изискванията за пълно и изчерпателно мотивиране на изводите, довели до налагате на наказанието "доживотен затвор".

С изключителна прецизност са аргументирани доводите, че извършеното от подсъдимия престъпление е изключително тежко. Подчертано е наличието на многобройни отегчаващи вината обстоятелства - пет на брой, преценена е обстановката, в която е осъществено убийството - подсъдимият е хвърлил малолетното си дете през висок виадукт, през нощта, като е сторил това предумишлено, търсейки оправдание в житейските си неблагополучия и личен конфликт с майката, пишат от ВАС.

Правилно е акцентирано и на психологическата характеристика на подсъдимия, определяща го като личност с емоционално нестабилни черти, склонна към цинизъм, арогантност и дързост, невъзможност да поеме отговорност за другите. Неговата оценка е несъответна на егото му, липсва му критичност към недостатъците, неглижиране на отрицателните постъпки.

Обстойно е анализирано съдебното му минало, чиято обремененост несъмнено е довела да квалифициране на деянието като извършено при условията на "опасен рецидив" - две години след като е изтърпял затвор за тежки умишлени деяния. Апелативният съд е взел предвид и физическия, психологически и сексуален тормоз, който подсъдимият Бетев е оказвал на майката на детето му.

Подсъдимият няма психични разстройства, които да рефлектират върху вменяемостта му. Емоционалната му нестабилност е резултат на особеност на характера, формирала се под въздействието на външни фактори, а не е психично заболяване. Той се представя за жертва, което е особеност на личността и представлява завишена обществена опасност.

"Не се съзират предпоставки за снизходителност, която търси подсъдимият с искането си за налагане на наказание от 20 години "лишаване от свобода", която в конкретната ситуация би била неоправдана", категорични са върховните съдии.