ВКС призна за виновни Георги Попов и Любен Дурчов за причиняване на смърт поради немарливост на скиор в Банско. Така се потвърждава решението на Софийския апелативен съд (САС), съобщиха от Върховния касационен съд (ВКС).

Решението на ВКС е с № 14/07.06.2019 г. по наказателно дело № 1190/2018 г. То е окончателно.

Ищци на делото във ВКС са подсъдимите Георги Попов и Любен Дурчов. Те оспорваха решението на САС от 2017 г

Обвиняват служители на писта за смъртта на скиор

Обвиняват служители на писта за смъртта на скиор

Пистата "Балканиада" е с код на трудност червен

Двамата служители на "Юлен" АД са признати за виновни за причиняване другиму смърт поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Те са обвинени за смъртта на скиор след удар в оръдие за изкуствен сняг на писта в Банско през 2014 г.

С решение на Благоевградския окръжен съд от 16 октомври 2017 г. са осъдени условно на затвор на по 1 година, с 3-годишен изпитателен срок.

Според тричленния състав на ВКС не е основателно оплакването за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила.

Трима обвинени за смъртта на скиор на писта в Чепеларе

Трима обвинени за смъртта на скиор на писта в Чепеларе

Двама от обвинените са в ръководството на фирмата, стопанисвала съоръжението

Върховните съдии изтъкват, че изводите на колегите им от Софийския апелативен съд са базирани на вярна оценка спрямо наличните доказателства. "Апелативният съд коректно е посочил, че оръдието за сняг е било поставено на границата между очертанията на ски писта "Балканиада" и заснежения участък от ски зоната, намиращ се извън тези очертания, като се е позовал на картографските данни от допълнителното техническо заключение.

Вторият фактически извод на САС, че същото оръдие на практика се е намирало в зоната, която скиорите са използвали за ски писта (...), е на базата на напълно еднопосочните свидетелски показания", пише в мотивите на съда.

Тези свидетелски показания са приобщени по искане на защитата. Оръдието за сняг се е намирало в непосредствена близост до границата на ски пистата, за очертаването на която не са били поставени указателни табели. Съоръжението е обслужвало ски писта "Балканиада". То е гарантирало снежното ú покритие. Обезопасяването на оръдието за сняг е било част от длъжностните задължения на двамата подсъдими.

Затвориха пистата „Мечи чал” край Чепеларе заради загинал скиор

Затвориха пистата „Мечи чал” край Чепеларе заради загинал скиор

Решението е на КЗП

Според въззивния съд възражение за местоположението на оръдието за сняг (извън или вътре в границата на ски пистата) е несъстоятелно от правна гледна точка, категорични са върховните съдии.

Според върховните съдии материалният закон е приложен правилно. Подсъдимите Попов и Дурчов правилно са признати за виновни относно неизпълнение на задълженията им съгласно Приложение № 1 към Наредбата по Раздел І, т. 1.1.5 - по изключение задължително се обезопасяват опасни места на ски писта от категория "червена", както и по т. 11.3 за обезопасяване на участъци, в които съществува опасност от излизане извън пистата.

Според техническата експертиза машината за сняг е била поставена на границата с участък от пистата, в който наклонът ú рязко се увеличава. Това създава обективна опасност от излизане извън очертанията на самата ски писта от страна на спускащите се по нея. Последното обстоятелство обективно е налагало обезопасяването на този участък от пистата по предвидения в Наредбата ред. Това е отделно от задължението за самостоятелно обезопасяване на оръдието за сняг по указания в техническия му паспорт начин. Това изискване е инкриминирано самостоятелно на подсъдимия Дурчов като част от задължението му да следи за обезопасяването на всички обслужващи ски пистите съоръжения.

Върховните съдии не приемат възражението, че неизпълнението на Наредбата нямат връзка с инцидента с пострадалия, който се е ударил в оръдието за изкуствен сняг.

Според фактите, ударът е настъпил по време на спускането на пострадалия по ски пистата. Отклоняването от пистата и удара в машината са резултат от особеностите на релефа и наклона на пистата. Това не би настъпило при подходящо обезопасяване на съответния участък от пистата, на границата с която е било поставено и самото оръдие за сняг.

Върховните съдии са съгласни и със становището на апелативните си колеги за допуснатото от подсъдимите нарушение на правилата за безопасност от ръководството за експлоатация и поддръжка на машината за сняг.

Върховните съдии са категорични, че намаляването на условната присъда на двамата подсъдими, е недопустимо.

Румънски скиор загина след падане на писта в Банско

Румънски скиор загина след падане на писта в Банско

Вероятно е издъхнал заради вътрешен кръвоизлив

Припомняме, през месец февруари 2015 година на ски писта "Мечи Чал", гр. Чепеларе, скиорът Д.К., на 28 г., почина в следствие на удар в шахта за оръдие за изкуствен сняг.

Първоначално бяха обвинени трима служители, отговаряли за пистата. 

Това са 39-годишният В.П., 34-годишният К.И. и 42-годишният С.М. за причиняване на смърт по непредпазливост на 28-годишния скиор Д.К., който почина след като се удари в шахта за оръдие за изкуствен сняг в началото на миналата година.

Тримата обвиняеми са съответно изпълнителният директор и прокуристът на акционерното дружество, което към горепосочената дата е управлявало, ползвало и поддържало ски-пистите "Мечи Чал", както и операторът на системата за изкуствен сняг, който фактически е обезопасявал ски пистата и съоръженията.

По-късно съдът даде условни присъди на двама от тях.