Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила присъдите на подсъдимите Васка Рачева и Владимир Рачев по делото за козирката-убиец във Варна.

Припомняме, бетонните козирки и рекламни пана пред офисите на две банки (Райфайзенбанк и Първа инвестиционна Банка) в централната част на Варна се срутиха на 2 януари 2008 година и причиниха смъртта на 22-годишната студентка Гергана Велинова. Дни по-късно във Варна се срути втора козирка, като при инцидента нямаше жертви и пострадали.

Васка Рачева и Владимир Рачев са единствените осъдени подсъдими за козирката-убиец.

Делото във ВКС е образувано след техните жалби относно решението на Варненския апелативен съд.

Освен двамата, за трагедията бяха обвинени още шестима души. Само една от тях се споразумя с прокуратурата и получи условна присъда. Всички останали получиха оправдателни присъди от Варненския окръжен съд, които впоследствие бяха потвърдени и от апелативния съд в морската столица.

През 2013 г. обаче ВКС върна делото за ново разглеждане. Според върховните съдии имало допуснати сериозни процесуални нарушения.

Едва тогава двамата проектанти - Васка Рачева и Владимир Рачев, бяха осъдени условно.

В качеството си на проектанти двамата са признати за виновни за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Те са осъдени на една година условно с тригодишен изпитателен срок. Те са лишени и от право да упражняват дейност, която е свързана с пълна проектантска правоспособност за срок от една година.

Двамата проектанти са участвали в изготвянето на част „Архитектурна" в техническия инвестиционен проект за промяна на предназначение на част от магазин в банков офис на Първа инвестиционна банка в гр. Варна, находящ се на бул. „Приморски полк" No 80-82.

Решението е публикувано на сайта на ВКС и не подлежи на обжалване.