ВКС откри пропуски и инцидентен случай на неправилна съдебна практика в работата на Специализирания апелативен наказателен съд, когато той отмени решението на долната инстанция, с което мерките за неотклонение на обвинените Десислава Иванчева и Биляна Петкова бяха променени.

Припомняме, ВКС започна проверка по работата на АСнС след като избухна скандал за това, че в рамките на един и същи ден решението бе атакувано и съответно отменено, а Иванчева и Петрова дори не излязоха от ареста.
От спецпрокуратурата призоваха Апелативния съд да не предоставя на проверяващите документите по делото, докато втората инстанция не се произнесе окончателно. Съдът обаче не се съобрази с това искане. Той отказа да направи и отвод на прокурорите по делото, поискан от защитата на обвиняемите.

Спецпрокуратурата не дава делото срещу Иванчева за проверка

Спецпрокуратурата не дава делото срещу Иванчева за проверка

Докато не се реши мярката за неотклонение на Иванчева и Петрова

В доклада на ВКС се констатира, че искането за спиране на изпълнението на определението на първоинстанционния съд за изменение на мерките за неотклонение на подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова от задържане под стража в домашен арест е разгледано, без да е изпълнена процедурата по чл. 342, ал. 2 от НПК, според която в 7-дневен срок от съобщението за постъпилия частен протест подсъдимият може да направи възражение.
Върховните съдии посочват, че съдебното произнасяне на въззивната инстанция по искане за спиране на изпълнение на първоинстанционното определение предпоставя редовно образувано въззивно производство, каквото в разглеждания случай не е било налице.

Омбудсманът изпрати препоръки на Цецка Цачева за условията в ареста

Омбудсманът изпрати препоръки на Цецка Цачева за условията в ареста

След жалба от Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Освен това съдиите от ВКС установяват, че решението на Апелативния съд е постановено без съдебният състав да е разполагал с протокола от проведеното на 16.11.2018 г. съдебно заседание (което променя мерките за неотклонение).

Въззивният състав е разполагал единствено с т. н. "частичен" протокол, в който са записани в работен вариант мотивите и диспозитива на решението за промяна на мерките от задържане под стража в домашен арест. "Този документ не представлява официален такъв, тъй като е бил подписан единствено от председателя на първоинстанционния съдебен състав, но не и от секретаря съгласно чл. 311, ал. 2 от НПК. В процесуалния закон въобще не е регламентирано понятие "частичен" протокол."

Когато въззивният съд се е произнесъл и е спрял изпълнението на решението на долната инстанция, самото решение все още не е било подписано от съдебните заседатели, т. е. изобщо не е бил налице годен съдебен акт, окончателно финализиран с подписите на членовете на съдебния състав, заключават съдиите от ВКС.

Според ВКС констатираните нарушения представляват инцидентен случай на неправилна съдебна практика, пише в доклада.

Майката на Десислава Иванчева: Заплашваха я, съмняваше се, че я подслушват

Майката на Десислава Иванчева: Заплашваха я, съмняваше се, че я подслушват

Бившият кмет засегна интереси за милиони и е бил "сготвен", според Любка Иванчева

Върховните съдии препоръчват на съдилищата да се укаже стриктно да спазват актуалното законодателство - нормите на НПК и Правилника за администрацията на съдилищата - при образуване и администриране на делата. Те не са самоцелни, а представляват гаранция за ефективно правосъдие.