Наказателният съдия Владимира Янева е новият ръководител на СГС.

Тя получи 18 гласа от общо 23 във ВСС. Нястоящият временен шеф на съда Величка Цанова, която се яви с нея на балотаж, получи само пет гласа.

Магистратите от ВСС гласуваха за един от четиримата претенденти за поста - Величка Цанова, Владимира Янева-Манолева, Мария Иванова-Вранеску или Десислав Любомиров.

На първото гласуване Величка Цанова беше подкрепена от 9 магистрата.

Владимира Янева получи 12 гласа, Мария Иванова нито един глас и Десислав Любомиров 2 гласа.

При това положение се стигна до балотаж между Велична Цанова и Владимира Янева.

На първото гласуване няма празни гласове, няма и недействителни. Гласуването бе тайно.

Владимира Янева завършва право в СУ.  В периода 1999-2001 година започва работа в Софийска районна прокуратура като младши прокурор.

2002-2004г. е младши съдия в Софийски градски съд. Същата година е назначена в Софийски районен съд като съдия, която длъжност е заемала до 2006г, когато е назначена за съдия в Софийски градски съд.

Съпругът й Илия Манолев отскоро е зам.-директор по административната дейност на Държавното предприятие "Ръководство въздушно движение".

Макар да е спрягана като близка до кръга на вътрешния министър Цветанов, едно от последните „знакови" решения на Янева бе пускането срещу парична гаранция и на последния от „октоподите" Марчело Джотолов.

Минути след като беше избрана за председател на СГС, Владимира Янева не можа да си обясни големия брой гласове, които получи на балотажа.

Тя каза, че й трябва време, за да осъзнае всичко случило се през деня и да го коментира по възможно най-обективния начин.

Янева посочи, че в близките няколко дни ще направи брифинг, в който ще може да отговори на повече въпроси.

Новата Шефка на софийски градски съд каза, че от самото начало при кандидатирането й за поста на административен ръководител на СГС името й е било свързано с името на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов.

Тя опроверга първоначално тиражираната в общество информация, че е в някакви роднински връзки с Цветанов. Янева каза, че това може да бъде проверено.

„Що се отнася до наличието на отношения, които са част от личния живот на всеки един от нас, моят личен живот е публичен и с близките и семейството ми никога не сме се крили", обясни новият шеф на СГС.

На въпрос дали при новия си пост смята за уместно да поддържа близки приятелски отношения с вътрешния министър Цветан Цветанов, Янева заяви, че личният й живот не трябва да бъде повлияван по никакъв начин от професионалния.

По отношение на подкрепата от страна на вътрешния министър Владимир Янева каза, че съдебната власт е независима и според нея тя би следвало да работи в дух на взаимно сътрудничество с всички останали власти по въпроси, които касаят съдебната власт.

Не мисля, че той има пряка роля и не съм очаквала каквато и да било подкрепа от негова страна, коментира още тя.

Янева каза, че не може да коментира дали ще продължат критиките от страна на вътрешния министър към съдебната власт.

Що се отнася до критиките, които би могъл за в бъдеще да отправи, в качеството ми на административен ръководител на СГС не считам, че би следвало да премълчавам тогава, когато е необходимо да защитя достойнството и професионалната работа на колегите си, каза Янева.

Тя не пожела да коментира конкретни изказвания на вицепремиера Цветанов по повод работата на съдебната система.

Янева посочи, че в цялостната си концепция е заложила като приоритет независимостта на СГС от външен натиск.

Независимостта трябва да бъде отстоявана в СГС, тъй като това е част от принципа за независимост на съдебната власт като цяло, подчерта още Янева.

По думите й натискът е личен върху всеки един от съдиите. Според нея обаче в СГС работят магистрати, които са достатъчно добри професионалисти и достатъчно силни като характери, за да не се поддадат на натиск.

Тя посочи, че при едно прозрачно ръководство на съда, при една колегиалност и подкрепа на административния ръководител, не би могъл да бъде упражнен натиск върху съда като цяло.

Янева посочи, че все още не е мислила по въпроса дали ще запази този екип от зам.-председатели или ще направи кадрови промени.

Припомняме, един от зам.председателите на СГС - Величка Цанова, бе сред днешните кандидати на конкурса, спечелен от Янева.

Владимира Янева посочи, че е номинирана от 5 члена на ВСС, като първоначалното решение е било лично нейно. Кандидатирането на всички колеги премина при колегиални и добри взаимоотношения, отбеляза тя, като допълни, че не счита, че има някаква предопределеност на този избор.

Новият административен ръководител на СГС коментира и подписката в защита на основния й опонент - Величка Цанова. "Всеки има право на мнение. Уважавам мнението на моите колеги. Инициаторите на тази подписка ме уведомиха за нея", съобщи Янева.

"Не намирам нищо укоримо в това поведение", коментира още тя. "Нашата роля се изразява в това да бъдем обективни и безпристрастни", обясни Янева.

На въпрос с какво според нея превъзхожда основния си опонент Величка Цанова, съдия Янева обясни, че не става въпрос за превъзходство. "Ние с г-жа Цанова работим в една колегия. И двете сме наказателни съдийки. Аз съм работила дълго време под нейно ръководство като председател на наказателна колегия", съобщи още новият председател на СГС.

Тя посочи, че не смята, че притежава качества, с които да превъзхожда опонентите си. "Смятам, че кадровият орган вероятно е изказал мнението си относно качествата, които е преценил, че притежавам, за да бъде предпочетена", завърши Янева.