ВСС прие оставката на досегашния ръководител на Софийския градски съд Владимира Янева.
За оттеглянето от поста на Янева имаше 15 гласа "за" и 1 "въздържал се".

Нейното място временно ще заеме съдия Владимир Йорданов от ВКС.

Припомняме, че Владимира Янева подаде оставка на 24 февруари, след като стана ясно, че започва разследване по случая с операция "Червей", при която се разбра, че разрешенията за използване на СРС дълго време след разрешения срок са подписвани все от Владимира Янева.

Миналата седмица членовете на Висшия съдебен съвет гласуваха временното отстраняване на съдия Владимира Янева като съдия и като председател на Софийския градски съд. Във ВСС постъпиха и предложения за образуване на дисциплинарни производства срещу съдията.

По-късно стана ясно, че Висшият съдебен съвет е образувал дисциплинарки срещу Владимира Янева и заместничката й Богдана Желявска. Предложението е постъпило от шефа на ВКС Лозан Панов и правосъдния министър Христо Иванов. По предложение на Иванов е образувана дисциплинарка и срещу съдия Ивайло Родопски от СГС.

Новият председател на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска цялото ръководство на СГС да бъде отстранено по повод скандала "Червеи".

Шефът на ВКС Лозан Панов иска оставките и на заместничките на Владимира Янева. Тази своя позиция той изрази пред журналисти, след като ВСС гласува за оставката на шефката на градското съдилище. Мотивът на Панов е, че и цялото ръководство на СГС има вина за състоянието на съдебната институция.

Ако те подадат оставки, това ще е добро решение за самия изпълняващ длъжността, поясни Панов. Призовавам ги да подадат своите оставки, бих ги приел, отсече председателят на ВКС.

Засега обаче оставки на заместниците на Янева не се очакват, стана ясно от думите на Панов, който очевидно е говорил с тях. "Доколкото имах разговори с двама от зам.-председателите в съда, смятам, че не се очакват още оставки. Това е личен избор на колегите."

"Считам, че най-доброто решение за съда е да бъде назначен ръководител отвън", заяви Панов, който отскоро оглавява Върховния касационен съд, а в битката за настоящия пост той самият бе определян като кандидатът "отвън". Най-доброто решение за СГС, по думите му, е "човек отвън", с авторитет, който за кратко време, докато тече процедурата за избор на председател на СГС,  да внесе спокойствие в съда. Същевременно обаче той трябва да даде възможност да се развие, както трябва по закон случайното разпределение на делата, както и разпределението на делата между самите колеги, смята Панов.

Временно заемащият длъжността на председател на СГС би трябвало да направи и ревизия на командированите колеги като правно основание и период. "За мен е много важно този човек да има авторитет, за да спадне напрежението в тази институция" допълни съдия Панов и каза, че поради факта, че СГС е най-големият съд в България, не бива да генерира проблеми.

Самият Панов има съмнения и относно командироването на съдиите - в СГС имало много преместени колеги, които не са от софийския район. "Смятам, че нормалното кариерно развитие на колегите от Софийския районен съд - СРС е да се издигнат в СГС", каза той. В СРС имало добри професионалисти и трябва да се изяснят причините, поради които те не се изкачват по нормалните стъпки, които трябва да следват в кариерното си развитие. Той подозира, че това развитие е възпрепятствано.

Друг важен аргумент, свързан с ръководството на съда, е този човек да не е окачествяван като кандидат, който ще участва в процедурата. В този смисъл правилното решение е човек отвън. Фактът, че временно изпълняващият длъжността е съдия от ВКС, ангажирало самата институция, която няма как да не окаже подкрепа.

В края на миналата година съдии от Софийски градски съд също поискаха оставката на ръководството си, заради нередности при разпределянето на делата.

Около работата на Софийски градски съд избухнаха няколко сериозна скандала. Първият проблем беше свързан със съмненията за манипулиране на системата за автоматично и случайно разпределение на делата. После скандал се разрази след като френският посланик Ксавия Лапер дьо Кабан сигнализира, че чрез съда се прави опит да се отнеме собствеността на френски фирми, инвестирали в България. По втория случай дисциплинарно се разследва съдията от СГС Румяна Ченалова.