Кола е ударена от влак на жп прелез край Кресна. Инцидентът е станал на неохраняем прелез на пътя, свързващ село Стара Кресна с главен път Е-79, тази сутрин в 8.20 часа, съобщава БГНЕС.

В лекия автомобил е пътувал 32-годишен мъж. Той се транспортира към благоевградската болница. Получил е политравма.

Прелезът на Стара Кресна на жп линията София-Кулата няма бариера, а е само със светлинна сигнализация. Влакът в посока Симитли излиза от завой и няма видимост повече от 30 метра.

От Национална компания „Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) посочват, че заради инцидента движението на влаковете временно е преустановено до приключване на разследването.

Произшествието е станало между гарите Черниче и Пейо Яворов. Жп прелезът е съоръжен с автоматична прелезна сигнализация, която е била редовно задействана. Лекият автомобил „Шкода" е предприел забранено преминаване и вследствие на това е ударен от пътнически влак 50132, движещ се от Петрич за Дупница.

От компанията уточняват още, че само от началото на тази година до днес са станали десет произшествия, при които десет души са ранени, а петима са загинали.

НКЖИ нееднократно призовава шофьорите да спазват правилата при пресичане на жп прелез, за да бъдат избегнати инциденти с фатален край. С подобни действия от страна на шофьорите, се нарушават сигурността и безопасността на железопътния транспорт и живота на хората, посочват още от железопътната компания.