Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Октай Енимехмедов, съобщиха от пресцентъра на обвинението.

Две са обвиненията срещу нападателя на вече бившия лидер на ДПС Ахмед Доган.
Първото е, че на 19.01.2013 г., по време на VIII-та Национална конференция на партия "ДПС" е направил опит умишлено да умъртви представител на обществеността - Ахмед Доган.

Енимехмедов три пъти се опитал да произведе изстрели с насочван от близко разстояние газов пистолет към главата на тогавашния лидер на ДПС. Според прокуратурата действието е извършено предумишлено и е останало недовършено по независещи от извършителя му причини - трикратното засичане на пистолета, оказана съпротива от Доган и намесата на Мустафа Сали Карадайъ.

Според второто обвинение Енимехмедов е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.

При провеждане на VIII-та Национална конференция на ПП "ДПС" Енимехмедов се качил на представителната трибуна и прекъснал представянето на доклада на председателя на"ДПС" Ахмед Доган, демонстративно насочвайки три пъти газов пистолет към главата му.
Деянието се отличава с изключителна дързост, тъй като е извършено по време на провеждане на регламентирано, обществено мероприятие, в присъствие на официални лица, делегати, гости и отразено от средствата за масово осведомяване, посочват от прокуратурата.

За първото престъпление, по което е обвинен Октай, законът предвижда наказания - лишаване от свобода от 15 г. до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, а за второто - се предвижда наказание лишаване от свобода до пет години.