6777 са военноинвалидите и военнопострадалите в страната. Това заявиха днес на пресконференция от Съюза на военноинвалидите и пострадалите по повод Международния ден на хората с увреждания.

Председателят на сдружението инженер Петър Велчев разкри, че в организацията членуват общо 4471 инвалиди, разпределени в 93 структури в цялата страна. Той използва случая да изтъкне проблемите, с които се сблъскват всеки ден членовете на организацията. Оказа се, че пострадалите при изпълнение на служебния си дълг получават пенсии от държавата в размер от 115 до 180 лева на месец, което е дори по-малко в сравнение с инвалидите, които не са със специален статут на военни.

Велчев съобщи, че в съюза редовно постъпват оплаквания и от дейността на ТЕЛК, където при част от случаите военни с над 70% намалена трудоспособност се освидетелстват на такава под 50%, което води до допълнително намаляване на без това оскъдните доходи.

Част от колегите имат психични заболявания и при това изкуствено намаляване на проблемите им от ТЕЛК те биват оценявани като трудоспособни и това излага тях, и обществото на риск", разтревожено заяви Велчев. Той призова общините също да вземат участие в подпомагане на пострадалите при изпълнение на военния си дълг.

Велчев използва повода да съобщи, че скоро ще започне цикъл от чествания на годишнина от създаването на първия съюз на военноинвалидите и военнопострадалите през 1915 година, като отбелязването на годишнината ще бъде под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев.