Възрастта на болните от диабет се снижава, а броят на тези, които не знаят, че са болни, се увеличава.

За тази мрачна тенденция съобщи в Русе началникът на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната към Военномедицинската академия доц. Ивона Даскалова, цитирана от БНР.

Това е тенденция в цял свят. Говорим в световен мащаб за пандемия, а не за епидемия и се очаква към 2025 г. заболеваемостта да нарасне с 50%, заяви тя. От думите на Даскалова стана ясно, че липсва точно епидемиологично проучване на заболяването.

Аз определено бих казала, че освен общонационална кампания за борба със захарния диабет, липсват и точни епидемиологични данни, изтъкна тя.

В Русе с международно участие се провежда Четвъртият национален конгрес на Българската диабетна асоциация.

Междувременно пациенти с диабет изпратиха протестно писмо до премиера Бойко Борисов, в което съобщават за административен хаос с лекарствата за лечение на диабет тип 2.
Те изразяват възмущението си по повод предстоящата промяната на начина на изписване на инкретин-базираната терапия за болните от страна на здравната каса, съобщи zdrave.net.

Преди дни от Българска асоциация „Диабет" съобщиха, че се очаква свободното изписване на въпросните медикаменти от общопрактикуващи лекари и еднокринолози да премине към режим на изписване с протоколи от РЗОК и/или НЗОК, подобно на инсулините. Според тях това е неприемлива рестриктивна мярка, която драстично ще наруши достъпа им до най-ефикасното и безопасно перорално лечение в момента.

От асоциацията алармираха, че въпросното решение се е взело на тъмно от ръководството на НЗОК, без задължителния диалог с националните консултанти, с пациентската организация, с експертите.

В настоящето си писмо пациентите припомнят тези факти, както и становището на НЗОК от 7 май , в което се твърдеше, че не е взимано такова решение. В същото време от асоциацията са изненадани от изказване на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков на пресконференция от 11 май, в което той заявява точно обратното, че има такова решение. От асоциацията коментират, че думите на д-р Цеков показват, че екипът на НЗОК няма ясна визия какво точно променя и как, няма и критерии за тази промяна.

„Обръщаме се към Вас с надеждата да ни помогнете и най-накрая да се внесе яснота по един изключително сериозен проблем, свързан с лечението на пациенти с диабет тип 2. Това са близо 13 000 български граждани, които са в стрес, изправени пред неизвестност за лечението си от следващата седмица. Има реална опасност, нарушавайки досегашната процедура за получаване на лекарства от страна на НЗОК, без каквато и да било необходимост от промяна, пациентите да останат без медикаменти", се казва в писмото на пациентите до премиера Борисов.