Все повече хора в България разчитат на европейските здравни карти, съобщава БНТ. Човекът, който притежава такава карта, получава същите здравни грижи като гражданите на съответната страна.

Почти двойно е нараснал броят на издадените карти от Районната здравноосигурителна каса в Благоевград за последните 6 месеца в сравнение със същия период на миналата година.

Специалистите напомнят, че за да се получи европейска здравноосигурителна карта, трябва да се подаде заявление в дистрибуторските клонове в цялата страна. Картата е с валидност една година и става готова за 15 календарни дни. За подмяна на изтичаща карта, документи могат да се подадат две седмици преди края на валидността й.

В случай, че гражданинът няма време да чака за издаване на картата две седмици, от Здравната каса може да му бъде издадено временно удостоверение.

Експертът от РЗОК-Благоевград Надя Механджийска обясни, че по образец се попълва заявление за издаване на временно удостоверение, което замества европейската карта. То се издава в рамките на 24 часа, но е валидно до 2 месеца.

Чавдар Цонев разказа, че обикновено прибягва до този вариант, когато пътува със семейството си в чужбина. Той смята, че за едно пътуване годишно в чужбина няма смисъл да си вади карта.

Експертите обясняват, че при внезапно постъпване в болница в много европейски страни се изисква първо да се заплати сумата за лечението, едва след това парите могат да се възстановят от Здравната каса в България.

От Здравната каса съветват преди пътуване зад граница гражданите да се информират кои услуги в дадената държава се покриват от здравните им каси, за да няма изненади, в случай, че се наложи заплащане на непредвидим суми.