Увеличава се броят на болните от диабет в България, алармираха експерти, цитирани от БНР. Диабетът е едно от най-важните заболявания в областта на ендокринологията и вътрешните болести, казва проф. Михаил Боянов от Клиниката по ендокринология на УМБАЛ „Александровска".

От 1962-ра година до 2012-а година има значително увеличаване на броя на заболелите - от 0,2 на сто на 9,6 на сто. Предполага се, че всеки десети българин има диабет.

Стратегията за лечение на захарен диабет включва и диетично хранене. Проф. Боянов съветва да се хапва от всичко по малко, за да не се прекалява с храната и да не се напълнява.

Председателят на сдружението „Диабетни грижи" - Бургас Радка Жекова препоръча, когато пациентите установят, че имат диабет първо да се обърнат към себе си. По думите й работата на един лекар се вижда много по-добре, когато пациентът е откровен.

Човекът да опознае първо себе си, да подаде вярна информация на доктора, а докторът ще му покаже от кое стъпало да продължи да се грижи за себе си, съветва експертът. От сдружението са осъзнали, че ролята на диабетната организация е точно в това - да бъдат човешка подкрепа, да търсят разнообразието от експертите.

Жекова разказа за дейностите, които организацията извършва, за да е в помощ на болните и посочи, че един от големите проблеми е, че няма национален реален регистър на болните от захарна болест.