Над 54% от прегледани приблизително 3000 души са с отклонения от нормалните функции и структура на щитовидната жлеза.
Резултатите са обезпокоителни и защото от скрининговите прегледни 36% новодиагностицирани случаи, а само 18% от дошлите са с вече установен проблем и са искали да им бъде проверено състоянието.

Прегледите са извършени в рамките на двуетапната кампания за отбелязване на Международната информационна тиреоидна седмица 2014 г. Инициативата се реализира от Национална пациентска организация и Сдружение ВИОМ.

В кампанията са участвали специалисти ендокринолози от 28 града на България - София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Сливен, Първомай, Карлово, Казанлък, Троян, Бургас, Елхово, Раднево, Мадан, Кърджали, Монтана, Луковит, Бяла, Русе, Силистра, Ловеч, Добрич, Шумен, Самоков, Дупница, Кюстендил, Благоевград, Сандански и Петрич.

Кампанията се реализира на два етапа през 2014 г. - май-юни и октомври-ноември. Тя има за цел да се повиши информираността на обществото за заболяванията на щитовидната жлеза, значението на ранното диагностициране, както и популяризирането на идеята за навременната профилактика и изследване на щитовидната жлеза, която е отговорна за нормалното функциониране на всички органи и системи в човешкото тяло.

Щитовидната жлеза представлява малък, подобен на пеперуда орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т. нар. тиреоидни хормони, които са жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма. Малки промени в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да доведат до големи поражения на други органи и системи - сърдечносъдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др.