От тази година профилактичните прегледи вече са задължителни за всички здравноосигурени граждани.
Законът за здравето предвижда глоби за всеки, който пропусне тези прегледи, като най-малката санкция е 50 лева, съобщава БНТ.

Специалистите призовават поне бременните жени да проявят повече отговорност към здравето си.
Според кардиолозите е препоръчително всяка бъдеща майка да направи ехокардиография на сърцето на бебето, освен обичайните консултации за бременни.

Всяка година поне 5 000 деца с различни сърдечни увреждания преминават през консултативния кабинет на Националната кардиологична болница в София.
Много от тях биват оперирани заради вродени аномалии на сърцето.

Ако бъдещата майка бъде прегледана с модерен ехокардиограф, някои от неличимите увреждания на сърцето на бебето могат да бъдат диагностицирани още след 18-тата седмица на плода или фетуса, както го наричат лекарите.

Сърцето на фетуса по това време има площ 0,5 кв.см., т.е. е необходима апаратура, която позволява увеличаване на образа за гледане на забавен кадар, тъй като сърцето бие много по-бързо от това на детското или възрастния.

Модерната ехокардиография позволява на лекарите да решат коя бременност да се износи и коя да се прекъсне.
С част от средствата, събрани по инициативата Българската Коледа, ще бъде закупен ехокардиограф от най-ново поколение за Националната кардиологична болница.
Тогава прегледите на сърчицата на още неродените бебета ще бъдат не само 350, както досега, а много повече, допълва БНТ.