Всички болници в страната веднага да заведат съдебни искове срещу Здравната каса за дължимите им забавени суми. Лекарите пък да упражнят правото си на гражданско неподчинение и да организират ефективни протестни действия. Този призив изпратиха до колегите си от цялата страна от Българския лекарски съюз (БЛС).

Той остава абсолютно валиден и към настоящия момент, заяви за news.bg председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов.

Няма нищо сигурно към момента. Дори и това, че актуализацията е минала на комисия, на която от ГЕРБ не са присъствали. Не мога да схвана какво значи това да има актуализация на бюджета на НЗОК, но без такава на държавния бюджет. Няма как НЗОК да получи пари, без държавния бюджет да се актуализира, категоричен беше Райчинов.

Към момента за нас няма решение, затова и вчера призовахме всички болници в страната да заведат съдебни искове срещу Здравната каса за дължимите им забавени суми, а лекарите да организират ефективни протести, заяви още Райчинов и допълни, че ако искат болниците да оцелеят, да могат да се издържат и да си плащат сметките, като че ли друг изход няма.

За политиците здравеопазването е нещо много досадно, ако можеха да го премахнат, щяха да го направят. Когато държавата не си влиза в ролята да осигурява здравеопазване, веднага се обвиняват лекарите. Не е работа на лекарите да търсят пари. Проблем на държавата е как ще ги събере – дали от резерви, дали от рискови фондове, но няма да приема да се казва, че ние лекарите ще вземем парите на другите министерства и сектори. Лекарите не взимат нищо, категоричен беше Райчинов.

Как да работят иначе? Те имат пълното право да си получат парите – няма по-логично нещо от това, но никой не иска да осигури тези пари, допълни той.

Междувременно от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари изпратиха отворено писмо до министъра на здравеопазването Таня Андреева и заместника й Чавдар Славов, в което недоволстват, че вече трети месец се бави проектът на наредба за медицински стандарт по обща медицина. Те настояват за бързи действия на министерството в тази посока.