Висшият съдебен съвет (ВСС) предлага диалог на изпълнителната и законодателната власт като работещ формат за решения на съдебната реформа и доброто управление на бюджета на съдебната власт. Това се посочва в писмо на съвета до министъра на финансите Владислав Горанов.

В писмото си магистратите уверяват, че ВСС спазва фискалната дисциплина и стандартите за независимост на съдебната власт, гарантирани с Конституцията на Република България и Закона за съдебната власт.

„Дебатът, свързан с решението на Висшия съдебен съвет от 17.09.2015 г. създава неправилно обществено усещане, че съдебната власт не разполага с независимост при вземане на решения за разпореждане със самостоятелния си бюджет, а е поставена в зависимост от дискреционните решения на изпълнителната власт", посочват още от ВСС.

Единственият вариант за увеличение на работните заплати на магистратите бил от реализираните икономии във фонд „работна заплата", което е в рамките на утвърдения бюджет на съдебната власт за 2015 г. и не засяга останалите разходи по бюджета за 2015 година. Именно поради тази причина с решение от 17 септември ВСС е утвърдил промени, с които е решил да увеличи заплатите на всички съдии, прокурори, следователи и служебни служители. Това трябва да се случи от 1 ноември. Магистратите не виждат основания за отмяна на това решение.

Припомняме, след като на 17 септември съветът взе решение за увеличение на възнагражденията с 12%, Горанов в писмо до ВСС заплаши със законодателни промени за начина на формиране на заплатите в системата, за парите за облекло и обезщетенията при пенсиониране и напускане.

В писмото си до първия финансист членовете на Висшия съдебен съвет отбелязват, че заплатите в съдебната система са били замразени в периода от 2012 до 2015 г., докато възнагражденията в изпълнителната и законодателната власт няколко пъти са били индексирани.

От ВСС напомнят на министъра на финансите, че в началото на годината са предложили проект на постановление на Министерския съвет за одобряване на 45.1 млн. лева допълнителни разходи по съдебния бюджет - точно толкова, колкото са необходими за 12-процентно увеличение на заплатите с оглед данните на НСИ за последното тримесечие на 2014 година. Напомнят се още, че НАП отказва да събира вземанията на системата, които за последните 10 години са в размер на 746.6 млн. лева.

Несъбирането им е отказ на държавата да изпълнява функциите си по обезпечаване бюджета на съдебната власт и лишава Висшия съдебен съвет от възможността да намери вътрешни резерви за изпълнение на законоустановените си правомощия", категорични са магистратите.