Висшият съдебен съвет (ВСС) образува четвърта дисциплинарка срещу съдия Румяна Ченалова.

Кадровиците на Темида стартираха седмицата с извънредно заседание, на което обсъдиха предложението на правосъдния министър Христо Иванов за образуване на ново дисциплинарно производство срещу Ченалова.

Предложението е изготвено въз основа на констатациите от проверката на дейността на синдика Панайот Велков в качеството му на временен синдик, назначен от съдия Ченалова по няколко търговски дела.
Също така и на базата на проверка по сигнал от 7 януари 2015 г., депозиран в деловодството на Министерството на правосъдието от „Обединена българска банка" АД, по повод на действията на съдия Румяна Ченалова по четири търговски дела.

Правосъдният министър внесе предложение за дисциплинарно производство и срещу съдия Ивайло Родопски, чието име е свързано с дейността на синдика Панайот Велков.
Още...

Припомняме, съдия Румяна Ченалова нашумя около казуса "Белведере", за който сигнализира институциите и медиите френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан.
Тогава съдия Ченалова беше обвинена, че е наложила предварителни обезпечителни мерки на две фирми и е назначила синдик Велков, без да има нужда от това, като синдикът е създал проблеми с функционирането на фирмите.

Самият синдик Панайот Велков пък стана известен около запора на сметките на ТВ7. В крайна сметка той беше заличен от списъка на синдиците, а съдията - временно отстранена с решение на ВСС.

Магистратът, която е докладчик по "Октопод" и ред други знакови дела, оправда на първа инстанция (избягалия по-късно след наложената му от апелативния съд и ВКС доживотна присъда) Илиян Тодоров за убийството пред софийския клуб "Соло".

До момента срещу Румяна Ченалова има три дисциплинарни производства.
ВСС определи и дисциплинарен състав, състоящ се от трима членове: Калин Калпакчиев, Магдалена Лазарова и Димитър Узунов.