Магистратите от Висшия съдебен съвет (ВСС) не отложиха заседанието си за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Както главният прокурор, така и неговият адвокат бяха поискали отлагане на разглеждане - първият с аргумент за служебна заетост в международната конференция в Бургас, а вторият с мотив здравословното си състояние, внезапно възпрепятствало я да присъства на заседанието. Реално е двете искания се основават на нормата за право на осигурена защита.

Кадровиците обаче гласуваха с 5 гласа "за" и 14 гласа "против" от втори път и след проверка на кворума, с което отхвърлиха молбата за отлагане.

При откриването на заседанието служебният правосъден министър Крум Зарков обяви, че във ВСС са постъпили и доказателствени искания от страна както на вносителите за предсрочно освобождаване, но и от самия главен прокурор Иван Гешев.

Според Атанаска Дишева няма основание да се отлага разглеждането на производството, тъй аргумента Гешев да не присъства - международната конференция - е "превратно упражняване на права".

Боян Новански също заяви, че главният прокурор може да си иска доказателствени искания колкото поиска, но това нямало пречка да се разгледа производството по прекратяване предсрочно мандата на обвинител номер едно.

Вероника Имова обаче добави аргументи за вътрешни правила във ВСС и основни принципи, които трябва да се спазват - гарантиране на правото на защита на лицата, както и правата на вносителите.

Според нея тази процедура е по-сериозна от всяка една дисциплинарна процедура. Нека да спазваме Конституцията, призова Имова. Тя предложи, след като има депозирано искане за отлагане на делото - за събиране на доказателствени искания, които не са едно или две, а цели 11 с подточки, както и доказателствени искания, депозирани от вносителите, би трябвало да се даде възможност на страните да изразят становища както по отношение искането на вносителите.

Припомняме, че заседанието на ВСС по първото предложение за предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев се провежда в момент, когато все още промените в НПК, които въвеждат именно механизъм за контрол над дейността на главния прокурор, все още не са влезли в сила. Въпреки че миналата седмица 49-то Народно събрание се мобилизира и ударно гласува промените и на второ четене, те все още не са влезли в сила, тъй като очакват подписа на президента Румен Радев и публикация в Държавен вестник.

ВСС: Искането за отстраняването на Иван Гешев е допустимо

ВСС: Искането за отстраняването на Иван Гешев е допустимо

Главният прокурор поиска членовете на ВСС, поискали отстраняването му, да си направят отвод

Първото от двете внесени искания за освобождаване на Иван Гешев бе внесено от страна на шестима прокурори от колегията във ВСС. То се основава на твърдението за извършено "тежко нарушение на служебните задължения" с пряката намеса на главния прокурор по случая с разследването на инцидента с кортежа на главния прукорор на 1 май.

Главният прокурор Иван Гешев внесе междувременно и искане за тълкуване в Конституционния съд дали ВСС може да разглежда въпроса при положение, че е с изтекъл мандат.

Днес магистратите от ВСС отказаха да уважават и молбата за спиране на производството за прекратяване предсрочно мандата на главния прокурор Иван Гешев заради сезирането на Конституционния съд и докато тече производството. Кадровиците единодушно с 19 гласа "за" отхвърлиха това искане.

Пламен Киров очаква Гешев да конституира кабинета

Пламен Киров очаква Гешев да конституира кабинета

Търси се защита с формиране на правителство, което да е контрапункт на атаките на прокуратурата спрямо Борисов