По повод интервю на съпредседателя на парламентарната група на Реформаторския блок и лидер на ДСБ Радан Кънев пред БиТиВи, в което според Висшия съдебен съвет (ВСС) той е отправил тенденциозни твърдения по адрес на работата на ВСС, оттам заявяват в декларация, че сме били свидетели на поредния опит на Радан Кънев за политическа атака срещу органите на съдебната власт и в частност на ВСС.

Според кадровиците на съдебната власт Кънев по недопустим за демократичния ред начин поставил под съмнение акт на съдебната власт, имайки предвид избора на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд (ВКС). Нещо повече, решението на ВСС е последвано от Указ на президента за назначаване на избрания за председател на ВКС, припомнят от ВСС.

"В тази връзка напомняме на г-н Кънев, че процедурата по избора на председател на ВКС се проведе при възможно най-високите стандарти на публичност и прозрачност", пишат от ВСС.

Висшите магистрати не приемали опитите от страна на Кънев да внуши вина на съдебната власт и в частност на ВСС за проблемите, които България среща по изпълнение на препоръките в докладите на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка. При представянето на поредния доклад, на 28 януари 2015 г., представляващият ВСС ясно заявил, че препоръките се отнасят както за съдебната власт, така и за всички останали власти. Въпрос на държавнически подход и на стратегически поглед било постигането на консенсус между законодателна, изпълнителна и съдебна власт за реален напредък на България в борбата с корупцията и организираната престъпност.

"Висшият съдебен съвет ясно демонстрира желание за постигане целите на приетата от Народното събрание актуализирана стратегия за реформа на съдебната власт. Поведението, на което ставаме свидетели ясно сочи, че има сили, чиято цел не е нейното реализиране, а постигане на краткосрочни политически резултати", завършват кадровиците на съдебната власт.