Висшият съдебен съвет ще трябва отново да гласува кандидатурата на съдия Нели Куцкова за шеф на Софийския апелативен съд.

Това става ясно от мотивите на Върховния административен съд (ВАС), който днес отмени решението на ВСС, с което съдия Нели Куцкова не бе избрана за председател на Софийския апелативен съд. Решението бе обжалвано от съдията.

Аргументът на тричленния съдийски състав е, че няма никакви мотиви за отрицателния вот на съвета, което е съществено процесуално нарушение.

Припомняме, през пролетта на тази година, когато ВСС проведе избор за председател на Софийския апелативен съд се разрази скандал, след скандалното овакантяване на поста - предишният титуляр Веселин Пенгезов бе обвинен, че е присвоил средства от Оперативна програма „Административен капацитет".

Напрежението около името на Нели Куцкова възникна заради противоречието между аргументация и обсъждане в зала и резултатите от гласуването след това.
Единственият кандидат за поста беше съдия Нели Куцкова, а на обсъждането на кандидатурата й не се чу нито едно сериозно отрицателно мнение.

Освен това стана ясно, че освен деветте декларирани предварително гласа, трябва да има и още три гласа, тъй като самите съдии заявиха, че са гласували за Нели Куцкова. Т.е. събраните гласове би трябвало да са 12, а не 9.

Неизбирането на Нели Куцкова беше критикувано и от членове на самия Висш съдебен съвет, които също заявиха, чесамата процедура е била приложена порочно.

ВАС връща преписката на ВСС за ново произнасяне. Решението е окончателно.