Висшият съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство срещу съдия Мариян Марков от Софийския градски съд (СГС). Това стана на днешното заседание на кадровиците.

Дисциплинарката беше образувана по предложение на шефа на СГС - Калоян Топалов, който настоява Марков да бъде дисциплинарно освободен от длъжност заради "данни за продължителни и системни, тежки дисциплинарни нарушения".
Съдия Марков системно е забавял мотивите по делата.

В дисциплинарния състав влизат членовете на ВСС Калин Калпакчиев, Галя Карагьозова и Михаил Кожарев.

Съдия Марков вече се е сдобивал с едно дисциплинарно наказание. През 2013 г. той бе понижен в районен съдия за срок от 2 години. Наказанието му обаче изтече през юли тази година и той бе възстановен на длъжност в СГС.

Няколко са делата, с които съдия Марков е известен. Именно той постанови 9 години затвор на Александър Томов за източване на "Кремиковци". Съдия Марков обаче се забави с писането на мотивите към присъдата. Припомняме, че през февруари 2015 г. Софийският апелативен съд (САС) напълно оправда Томов.

Марков бе съдия и по делото за укриване на данъци срещу бившия изпълнителен директор на "Булгартабак" Христо Лачев и съпругата му. По него магистратът се произнесе с оправдателна присъда.

Магистратът оправда и всички подсъдими по едно от делата за сделки по "Софийски имоти".

Марков е съдията, който на 1 август определи парична гаранция предполагаемия извършител на убийството на Яна Кръстева Николай Русинов-Чеци.