ВСС прие да се образува дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова, независимо че проверката в Етичната комисия към ВСС не е приключила.

Съдия Ченалова е обект на проверка, след като френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан свърза името й в корупционен скандал.

По-рано днес петима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) поискаха образуване на дисциплинарно производство срещу съдия Румяна Ченалова.

Петимата членове на ВСС са Галя Георгива, Дъмитър Узунов, Каролина Неделчева, Даниела Костова и Соня Найденова, стана ясно по-късно на брифинг на Соня Найденова, представляващ ВСС.

3 месеца е срокът за приключване на дисциплинарното производство.

Те са групирали основанията за образуване на дисциплинарката в 3 пункта - нарушаване на служебни задължения при срочността на актовете, нарушения на Етичния кодекс и уронване престижа на съдебната власт.

Дисциплинарката има отношение и към случая "Белведере", стана ясно от думите на Найденова, която не даде повече информация.

Дисциплинарният състав включва Галя Георгиева, Магдалена Лазарова и Даниела Костова.

"На този етап има достатъчно информация, освен от акта на Инспектората към ВСС, така и публично известна такава, която ни даде основание, че можем да мотивираме предложението си", коментира пред журналисти Найденова след заседанието, продължило шест часа и половина.

Вчера е постъпило становище от Инспектората към ВСС във връзка с извършената проверка по случая с разпределението на делата на съдия Ченалова. На последната страница в документа се казва, че са направени констатации за забавяне на дела от страна на съдия Румяна Ченалова.

Председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров заяви, че проверката по случая с двете дъщерни дружества на френската компания "Белведере груп" все още не е приключила. Комисията очаква документи от прокуратурата и Министерството на правосъдието.

По-рано шефката на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева коментира, че ако Ченалова бъде обект на дисциплинарно производство, ще го възприеме като критика към работата си.

"Всеки съдия от градски съд, който е обект на дисциплинарно производство - това е критика към работата на състава на съда", коментира Янева, уточнявайки обаче, че не е човекът, който назначавал съдиите.

Със заповед от 2011 г. съдебни помощници  подпомагат при разпределението на делата, стана ясно от обясненията на Янева. Всеки съдия има персонален код за разпределянето. Този персонален код е таен и не се предоставя на никого. Председателката на СГС уточни, че техническата работа по вкарване на входящия номер няма нищо общо с разпределението на делата. Още преди да се влезе в програмата за случайното разпределение на екрана се появява падащо меню. Именно там се вписва кода, след което се влиза в програмата за разпределение.

Междувременно Янева приема упрека на ВСС от миналата седмица за това, че ръководството на СГС се е забавило в изпълнението на указанията на членовете. "Може би не сме ги изпълнили достатъчно бързо", коментира шефката на градския съд и посочи причините за това. От една страна трябвало да издадат необходимите заповеди, а на служителя, който ги е писал, му е отнело няколко дни. От друга страна е било техническото обезпечаване на съда, което било свързано с работата на IT специалистите.

Припомняме, че на 5 декември посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан изнесе публично информация, свързана със съмнения относно разпределението на друго дело в СГС и действията на съдия Румяна Ченалова. Той коментира разследване, излъчено от БиТиВи, по случай с френска компания за производство и търговия с вина и водка, която се оказва с подменен мениджмънт след съдебно решение миналия петък.

Ксавие Лапер дьо Кабан заяви в изказването си, че в българската съдебна система има "гнили ябълки". По думите му става въпрос за две дъщерни фирми на голяма френска компания за вина с милиони оборот и изрази недоумение как съдът е взел решение за обявяване в несъстоятелност.