Експерти от Техническия университет в София са били отстранени от работната група във Висшия съдебен съвет, която през 2014 г. е решавала каква да е новата система за случайно разпределение на делата. Това заяви пред Нова телевизия деканът на Компютърния факултет на университета професор Огнян Наков.

По думите му през 2014 година в Техническия университет постъпило искане да посочи специалисти по разработка на софтуер за новата система за разпределение на делата. Те трябвало да участват за работната група във Висшия съдебен съвет.

ВСС обсъжда манипулирана ли е системата за случайно разпределение на дела

ВСС обсъжда манипулирана ли е системата за случайно разпределение на дела

По искане на правосъдния министър заради скандалния одит

"Провело се е само едно заседание, на което тези колеги са присъствали. Изложили са своите принципни виждания как трябва да протича този процес, който да стигне до изработка на задание за нова система и повече те не са били поканени, обяснява проф. Наков.

Той отбелязва, че са се породили съмнения за фирмата, която която спечелила офертата да създаде новата система срещу 12 000 лева.

По думите му зад нея стояли един-двама анонимни програмисти и системата била написана по елементарен начин.

Лозан Панов не е чел одита на системата за разпределение на дела

Лозан Панов не е чел одита на системата за разпределение на дела

Докладът е обсъждан от Гешев, Кирилов и членове на ВСС, но не е пратен на ВКС

По отношение на съмненията около системата за случайно разпределение на дела, по-рано днес правосъдният министър Данаил Кирилов поясни, че към момента има доклад, който прави заключение на база проведени тестове. С тях се установяват рискове на множество от критериите, които подлежат на оценка.

Припомняме, че по-рано главният прокурор Иван Гешев сезира Европейската комисия (ЕК) за системата за случайно разпределение на делата.