Магистратите от Висшия съдебен съвет (ВСС) приеха да изслушат израелския експерт по сигурност, който е пристигнал час и половина в България преди опита за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев. Това стана ясно по време на заседанието на кадровия орган, на който магистратите разгледаха общо 11 предявени доказателствени искания от главния прокурор Иван Гешев, както и исканията на шестимата членове на прокурорската колегия на ВСС - Георги Кузманов, Огнян Дамянов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова.

В първоначалните си мотиви Атанаска Дишева настоя главният прокурор Иван Гешев да уточни обстоятелствата, поради които иска да се разпита израелският експерт.

Останалите доказателства, които приеха магистратите от ВСС са: да се изиска информация за заеманата от двама души длъжност в администрацията на главния прокурор, на които е изпратил заповедите съответно за заместването му и после за отмяната.

ВСС обсъжда оставката на Гешев в негово отсъствие

ВСС обсъжда оставката на Гешев в негово отсъствие

Гешев "превратно" упражнявал правата си за отлагане

Също така Гешев настоява да се изиска следната информация от СГП:

Кои са наблюдаващите прокурори по делото за взрива до кортежа му на 1 май;

Какви първоначални действия по разследването са извършени от СГП - видовете им, часове на провеждането им, участници в тях, както и информация за присъствалите други хора по време на осъществяването на първоначалните действия по разследването, извън участниците в тях;

Заверени копия от протоколите за първоначалните следствени действия - оглед на местопроизшествие и разпит на свидетели, включително неговият разпит като свидетел от 1 май 2023 г.;

Справка, а в случай на постановяване на решаващ прокурорски акт - заверено копие от същия, по преписката на СГП, образувана по сигнал на Гражданско движение "БОЕЦ" във връзка с посещението на израелския експерт на района на произшествието, по която са снети обяснения от Гешев на 30 май т.г.

Преврат при прокурорите във ВСС – шестима искат отстраняването на Гешев

Преврат при прокурорите във ВСС – шестима искат отстраняването на Гешев

Предлагат ВСС да разгледа казуса с израелския експерт и намесата на главния прокурор

Главният прокурор настоява да се изиска информация от МВР за първоначално получения сигнал до органите на МВР във връзка с взрива до кортежа му, за предприетите действия по този сигнал, начин на осигуряване на произшествието и самоличността на служителите на МВР, присъствали на мястото. Главният прокурор посочва, че след като се запознае с данните от СГП и МВР, ще направи допълнителни доказателствени искания.

Гешев прилага и няколко публикации в медиите във връзка с твърденията му за предубеденост и пристрастност на членовете на ВСС, отправили предложението за отстраняването му от поста.

Гешев представя като доказателства и интервю на Георги Кузманов по БНТ от 29 май т.г. като моли от БНТ да бъде изискван официалния запис на въпросното интервю.

ВСС обаче не прие искането на Гешев да получи информация от Николай Гълъбов, председател на Федерацията на ционистите в България, за самоличността на израелския експерт, датата на пристигането му в България и целта на посещението му. Същите данни да бъдат изискани и от МВР.

Израелският експерт не е бил в България заради атентата срещу главния прокурор

Израелският експерт не е бил в България заради атентата срещу главния прокурор

Федерацията на ционистите в България излезе с официална позиция по казуса

На заседанието на ВСС стана ясно още, че магистратите ще изслушат заместникът на главния прокурор и директор на Националното следствие Борислав Сарафов, зам.-директорът на НСлС Ясен Тодоров и дежурните следователи, посетили мястото, на което стана взрива срещу обвинител номер едно на 1 май. Доказателствените искания са направени от членовете на прокурорската колегия на кадровия орган.

По време на дебатите Олга Керелска отбеляза, че доказателствените искания е необходимо да бъдат приобщени към доказателствения материал, освен ако някои от магистратите сметнат, че това не е необходимо.

Калина Чапкънова също добави, че трябва да бъдат приобщени писмените доказателства.

Атанаска Дишева поиска, за да се избегнат последващи усложнения, да се изиска от НСлС информация относно дежурните следователи, посетили на 1 май местопроизшествието. Нека да установим имената на дежурните следователи в еднодневен срок и веднага след това да се пристъпи към начина за тяхното уведомяване по месторабота, настоя Дишева и определи като съотносими направените доказателствените искания.