Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да покаже на обществото, че времето на безнаказаните хора в правораздаването, които не спазват правилата, е отминало. В това е убеден новоизбраният председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който днес за първи път присъства в новото си амплоа на редовното заседание на съвета.

Съдия номер 1 бе посрещнат с аплодисменти от кадровиците на Темида, а самият той се зарече, че ще брани независимостта на всеки съдия от ВКС, но не и безконтролността на съдиите.

Шефът на ВКС тълкува бавното правосъдие като отказ от правосъдие. "Съдията, който не си е свършил работата в срок, трябва да понесе своята отговорност", смята той.  В това отношение Панов се закани, че ще е безкомпромисен.

Той постави още една задача към членовете на ВСС, а именно да проведат кръстоносен поход срещу корупцията вътре в съдебната власт. "Време е да върнем държавата на гражданите", призова Панов, воден от убеждението, че именно съдебната власт е тази, която е призвана да го направи.

Според него за реформирането на съдебната система е необходима обществена подкрепа. "Няма как да я получим, ако самите ние не започнем да говорим пред обществото за общите ни проблеми", подчерта Панов.

"Къс хартия" ще остане Стратегията за съдебна реформа, ако не се пристъпи към незабавни санкции за хората, които не спазват правилата, напомни председателят на ВКС.