Ракът на простатната жлеза е втората по честота причина за смърт от злокачествено заболяване сред мъжете у нас и продължава да държи третото място сред новодиагностицираните злокачествени тумори при силния пол.

По данни на Националния раков регистър за 2010 г. 10 073 българи продължават да се лекуват от това заболяване, всяка година се диагностицират малко над 1 700 нови случая. Тези данни бяха съобщени на семинар, посветен на съвременните тенденции в лечението на рака на простатната жлеза, информира zdrave.net.

„Този карцином не попада в групата на критичните локализации, нашата онкология разполага с всички съвременни средства за лечение, които могат да осигурят дълга преживяемост и добро качество на живот на пациентите ни", подчерта националният консултант по  онкология доц. Галина Куртева.

Заедно с доц. Асен Дудов те представиха нов терапевтичен подход при болни с метастатичен рак на простатата, при които предшестващото хормонално лечение не е дало резултат.

На форума бе даден старт на информационната кампания „Открито за мъжете", в рамките на която ще бъдат осъществени прояви, насърчаващи активно поведение и отговорно отношение на мъжете към собственото им здраве.

Лица на кампанията ще бъдат актьорите Виктор Калев, Михаил Билалов и Христо Шопов. Инициативата за провеждането й е на френската фармацевтична компания „Санофи", а домакин на днешния семинар бе посланикът на Франция у нас Филип Отие.