"Една от всеки три жени в света на възраст над 50 години е с остеопороза", съобщи д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в Александровска болница. Според данните 30% от жените след менопауза в Европейския съюз страдат от заболяването.

20 октомври е Световният ден за борба с остеопорозата, а болестта се нарежда сред първите социално значими заболявания, но процентът на лекувани жени е малък. Въпреки че у нас здравната каса поема вече 50 на сто от лечението, диагностиката на заболяването се заплаща от пациентите.

Профилактиката е особено важна за младите момичета, но и за младежите, каза Темелкова

Свикнали сме да свързваме остеопорозата предимно с жените, но и мъжете не са защитени изцяло от този проблем. "Много е важно младите хора да се хранят рационално, с достатъчно калций и витамин Д, да имат добра физическа активност, за да натрупат добра костна маса. Много е важно да спрем вредните навици - тютюнопушенето и алкохола, да не се злоупотребява с кафе", препоръча медикът.

"У нас се провежда добро лечение, но не толкова добра профилактика на остеопорозата", смята Темелкова. Колкото по-рано бъде открит проблемът, толкова по-адекватно е лечението.

С най-драматични последици е счупването в областта на бедрената шийка вследствие на заболяването, тъй като 20% от пациентите загиват до шестия месец поради обездвижване и развитието на пневмонии.

Голяма част от останалите хора остават трайни инвалиди с необходимост от чужда помощ и грижи. За жалост измерването на костната плътност се заплаща от пациента. При лечението по Здравна каса обаче има известен напредък.

Разполагаме със всички възможни лекарства на пазара. От  началото на тази година процентът на реимбурсиране вече е 50 % и нещо. Това е едно сериозно предимство. Има и едно доста скъпо лечене, което може да бъде прието на добра цена.

"Лечението продължава от 3 до 5 години, а понякога и повече. Признаците за заболяването остепороза са почти невидими", допълни Темелкова. Важно условие за профилактиката е усвояването на калций, съчетано с витамин Д. Дневната доза е над 1200 мг.