На 7 октомври продължава делото срещу бившия военен министър Николай Цонев. Тогава трябва да бъде разпитан бившия началник на Генералния щаб генерал Златан Стойков.

По-рано днес бе разпитан началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов. Пред съда той обясни, че именно Стойков го е накарал да подпише резолюция да се вземат пари от военновъздушните сили, за да бъде закупена машината за изграждане на метални конструкции - поводът за процесът срещу Цонев.

Съдът окончателно пусна Цонев и Сантиров.
                                   Още...

Лично Симеонов бил на мнение, че тези пари трябва да се използват за закупуване на гориво, необходимо за армията.

Попитан как един български генерал е заставян да подпише нещо, той отговори, че е изпълнявал нареждането на по-висшестоящите от него.

Според друг разпитан днес свидетел Радион Попов машината била уникална и спестявала много средства на държавите, които я притежавали.

Разпитана бе и съпругата му Таня Попова, която е български представител на американската фирма, от която е закупена въпросната машина. Тя обясни, че машината е представена на военното ведомство още преди Николай Цонев да стане министър. Когато той поел поста, тя поискала среща с него, за да му припомни, че има възможност за закупуването на подобно съоръжение.

По думите на Таня Попова първият проект, който е планиран да бъде изграден с машината, е детска градина.

От показанията й стана ясно още, че комисионната, която тя е получила за сделката възлиза на 400 000 долара.

Потвърждава се тезата на прокуратурата, че за една ненужна машина във ВВС са взети едни пари, заяви след заседанието прокурор Балев.

Няма пари за летене на самолетите, за ремонтите им, вземаме от американските самолети, за да извършваме парашутни скокове, подчерта Балев. Според прокуратурата разпитът на Златан Стойков ще бъде важен за делото.

Николай Цонев бе обвинен в злоупотреба със служебно положение във връзка със закупуване на машина за изграждане на метални конструкции.

Припомняме, на 1 април бившият министър на отбраната Николай Цонев бе задържан във Военна болница.

При разпита на Емил Люцканов, който през 2009 г. е първи зам.-началник на Генералния щаб на българската армия стана ясно, че той, заедно с друг служител на МО, Калин Томов, са били командировани до САЩ, за да се запознаят с машината и нейните възможности.

Военното аташе на България в САЩ също участвало в срещата между българската страна и американската фирма.

По думите на Люцканов машината гарантира максимална защитеност на изградената конструкция. Той заяви, че стойността на една конструкция, изградена с машината, е приблизително 6700 долара.