Досъдебно производство за причиняване на тежка телесна повреда по непредпазливост е образувано във връзка с инцидента в "Стомана Индъстри" в Перник. Това информира на брифинг говорителят на Главния прокурор Румяна Арнаудова.

Взрив в завод "Стомана" - Перник

Взрив в завод "Стомана" - Перник

Пострадали са двама работници

Припомняме двама души пострадаха тежко при инцидент в стоманодобивния цех. Единият от работниците е със 75% изгаряния по тялото. Той продължава да е в трайно тежко състояние, с опасност за живота. Другият пострадал също е настанен в "Пирогов" с 25% изгаряния.

Работникът със 75% изгаряния остава в критично състояние

Работникът със 75% изгаряния остава в критично състояние

Другият пострадал е опериран и се възстановява

Досъдебното производство е образувано от Окръжна прокуратура Перник за немарливост при спазване на правилата за безопасност.

Арнаудова заяви, че на 18-ти май около 20.00 часа следователи са извършили оглед на мястото на инцидента. Иззели са веществени доказателства - остатъци от дрехите на обгорелите мъже, както и части от машината, която се е взривила.

Предполага се, че взривът е резултат от попадане на вода в метала.

Предстои втори оглед в присъствието на вещи лица и назначаване на техническа експертиза. От предприятието са изискани трудовите досиета на работниците, както и книгите за инструктаж и безопасност при работа.

"На този етап разследването не може да каже кой е виновен", посочи Арнаудова.