Съдийският подпис под присъдата и мотивите по делото за клевета на Румен Овчаров срещу Яне Янев е фалшифициран.

Премиерският съветник по антикорупционните въпроси Янев свика пресконференция в централата на партията си „Ред, законност и справедливост", за да представи пред медиите документи, които доказват тезата му.

Той предостави извършена графологична експертиза на два магистратски подписа - един под присъдата и един под мотивите, дело на един и същи съдия. Експертизата е установила 14 разлики между подписите на съдия Силвия Цепова от Софийския районен съд, която е водила съдебния състав по делото, категоричен е Янев.

Това е подмяна на присъдата и на мотивите, има фалшифициране на подписа, убедени са от РЗС. Партията на Янев е категорична, че съдебното решение, което постановява вина на Янев, че е нарекъл бившия енергиен министър Овчаров „част от енергийната мафия", не е окончателно. То ще бъде възобновено като дело от ВКС, защото тази фалшификация е тежко престъпление.

Редом с тази експертиза от РЗС представиха за пръв път и разсекретена вече докладна записка от 2007 г. от тогавашния директор на Националната следствена служба Ангел Александров до тогавашния главен прокурор. В записката Александров разказва за оказване на натиск от страна на Овчаров във връзка с наказателно преследване на бизнесмени, свързани с енергетиката - по-конкретно за Красимир Георгиев, известен като Фронтиера.

По думите на Александров към главния прокурор, той отишъл на гости на свой приятел, където на вечеря били поканени и Румен Овчаров със съпругата му. „Той пожела да говорим насаме, като веднага се нахвърли върху мен и неочаквано грубо и с упреци защо моите следователи продължават да пишат справки срещу неговия приятел Красимир Георгиев", написал е в официалната си записка шефът на НСС. Той е обявил още, че Овчаров му се заканил, че още същата вечер щял да се оплаче на президента.

Ще сезираме главния прокурор Сотир Цацаров, това е престъпление срещу правосъдието, амбициран е Яне Янев. Той се закани, че ще стигне до всички компетентни институции в Европейския съюз. За него е ясно, че Овчаров е въздействал върху български магистрати.

Комисията по етичните въпроси на Ясен Тодоров във Висшия съдебен съвет също вече е сезирана по случая за обвързаности на въпросната съдийка, стана ясно още от думите на Янев. Мотивите на тази присъда са писани някъде другаде, не в съда, и против волята на някого.

Направени са така, че да изпълнят съответна поръчка, убеден е премиерският съветник. За съпартийците му е редно срещу съдийката от СРС да се предприемат законови действия, идентични с тези, които вече вървят срещу колежката й от Софийски градски съд Румяна Ченалова.