Здравният министър Петър Москов не приема понятието „надлимитна дейност".

Надлимитна дейност за мен е незаконна дейност", заяви Москов в отговор на настояването на Българския лекарски съюз (БЛС) за това Здравната каса да плати на болниците изработената надлимитна дейност.

По време на изслушването си в Комисията по здравеопазване Москов подчерта, че не трябва да се толерира какъвто и да било разговор за надлимитна дейност.

Той даде пример с големи структуроопределящи болници като „Пирогов", „Св Анна", „Св Екатерина", МБАЛ Русе, които влизат в така преизчислените с двойни актуализации лимити, дори част от тях не ги достигат.

„Не може големите структуроопределящи болници, които освен медицинската изпълняват и социална роля, да влизат в тези рамки, а други не", възмути се Москов.
Той би подкрепил усилия на НС на НЗОК за това определени несъответствия или недостиги да бъдат коригирани по метода.

Москов обобщи, че да се говори за надлимитна дейност означава да се върнем към философията, при която: „някой има бизнес план, а ние като парламент и като правителство да го финансираме", разясни той.

От писмо на БЛС в ресорната парламентарна комисия става ясно, че очакванията на съсловната организация са до края на годината надлимитната дейност да достигне до 66 - 70 млн. лв.