ТемидаСъдебната палата в столицата отново беше затворена заради сигнал за поставено взривно устройство, подаден в приемната на Върховната касационна прокуратура от женски глас в 11.10 часа.

Със заповед на заместник-председателя на Върховния касационен съд Благовест Пунев е наредено сградата незабавно да бъде опразнена и да се съобщи за заплахата на органите на МВР.

В специално съобщение на Върховния касационен съд се казва, че “чрез медиите съдът уведомява министър-председателя Симеон Сакскобургготски за поредния терористичен акт срещу българската съдебна власт”.

Премиерът междувременно отговори в кулоарите на Народното събрание на поканата от вчера, отправена от председателя на Върховния касационен съд Иван Григоров за среща в понеделник, на която да бъдат обсъдени зачестилите напоследък телефонни заплахи за поставени бомби в съдилищата.

Премиерът заяви, че думата “телефонен тероризъм” е интересна и подчерта, че поканите са едно, а човек да бъде привикан е друго. Все пак, подчерта той, ще реша дали да се отзовa на срещата, според възможностите си. Надяваме се, че в най-скоро време ще се създаде съдебна полиция, която да се занимава с охраната, както е в някои други европейски страни.

Днес малко след 8.00 часа е получен сигнал за бомба във Варненски районен съд. Председателят на районния съд Милен Славов и районният прокурор на Варна Георги Манасиев са единодушни, че сградата, в която се помещават двете институции ще бъде затворена през целия ден.

Имайки предвид взрива в Окръжна прокуратура на ул. “Позитано” 24А в София и усложнената външнополитическа обстановка, свързана с кризата с Ирак бих предпочел да не поемаме излишни рискове, уточни Георги Манасиев, цитиран от Днес+.

Не смятам, че проявите на телефонен тероризъм могат да поставят под съмнение осъществяването на правосъдие, коментира председателят на парламентарната група на НДСВ Пламен Панайотов. Според него е въпрос на политика как да се реагира на телефонния тероризъм.

Едва ли начинът за разрешаването на тези проблеми е въвеждането на военно положение, коментира той.